Ex -Yu

Priština ponovo demantuje navode o povlačenju priznanja Kosova

Priština ponovo demantuje navode o povlačenju priznanja Kosova
Foto: Ilustracija | Priština ponovo demantuje navode o povlačenju priznanja Kosova

PRIŠTINA - Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na vijest o tome da je Madagaskar povukao priznanje Kosova, nazvavši to "lažnim vijestima".

"Lažne vijesti i propaganda Srbije protiv Kosova neće uspjeti. Tražimo od Evropske službe za spoljne poslove i NATO da odgovore na te hibridne prijetnje koje dolaze iz Beograda. To je prijetnja po regionalnu bezbjednost", navodi se u poruci na Twitter nalogu kosovskog Ministarstva.

Republika Madagaskar obavijestila je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da je povukla odluku o priznanju Kosova, a takođe je uputila i notu Prištini u kojoj se precizira da se priznanje povlači do postizanja pravednog, pravičnog i trajnog političkog rješenja za pitanje statusa Kosova, u okviru pregovora koji su u toku.

Madagaskar je 12 zemlja koja je do sada povukla jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saopštio je da je Madagaskar povukao priznanje Kosova.

"Dobili smo notu od Ministarstva spoljnih poslova Madagaskara, u kojoj nas obaveštava da je 5. decembra Republika Madagaskar donela odluku o povlačenju priznanja Kosova", rekao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić Tanjugu.

Podsjećamo, u junu je Priština demantovala Dačića nakon njegove izjave da je Liberija povukla priznanje Kosova, tvrdeći da to nije tačno, iako je ministar spoljnih poslova Srbije pokazao zvaničnu notu koju je dobio od Ministarstva spoljnih poslova Liberije. Opširnije o tome pročitajte na OVOM LINKU.

Ministar inostranih poslova Kosova Bedžet Pacoli u julu tekuće godine odbacio je kao "falsifikat i izmišljotinu" navode Ivice Dačića da je Papua Nova Gvineja povukla priznanje KiM. Dačić je samo dan ranije potvrdio saznanja novinara da je ova zemlja povukla priznanje Kosova. Opširnije na OVOM LINKU.

Slična stvar dogodila se i u novembru prošle godine kada je Priština odbacila navode u kojima se tvrdilo da Gvineja Bisao nije priznala kosovsku nezavisnost. Opširnije na OVOM LINKU. Istovremeno je tada premijer ove zapadnoafričke države Umar Sisoko Embala informacije da Gvineja Bisao nije priznala Kosovo objavio tokom konferencije za novinare u Beogradu. Tekst o tome pročitajte OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije