Ex -Yu

Prištinsko tužilaštvo traži ukidanje imuniteta uhapšenom ruskom državljaninu

Prištinsko tužilaštvo traži ukidanje imuniteta uhapšenom ruskom državljaninu
Foto: Tanjug | Prištinsko tužilaštvo traži ukidanje imuniteta uhapšenom ruskom državljaninu

PRIŠTINA - Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva iz Kosovske Mitrovice Šućri Sulja zatražio je od Ministarstva spoljnih poslova samoproglašenog Kosova da ukine diplomatski imunitet pripadniku Unmika, ruskom državljaninu Mihailu Krasnoščenkovu.

Sulja je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova u privremenoj vladi u Prištini da zahtjev za ukidanje imuniteta ruskom državljaninu proslijedi generalnom sekretaru UN.

"Protiv ruskog državljanina i još sedam juče uhapšenih lica tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti", saopšteno je iz tužilaštva samoproglašenog Kosova.

U izvorima bliskim ovom tužilaštvu, Srni je rečeno da se na spisku lica osumnjičnjenih za različita krivična djela, uz juče uhapšenih 19 pripadnika Kosovske policijske službe (KPS), nalazi još 27 pripadnika KPS-a iz različitih sektora, uglavnom zaposlenih u policijskim stanicama i u službama carine na sjeveru Kosova.

U tužilaštvu samoproglašenog Kosova kažu da su svi osumnjičeni juče kontaktirani i da im je ostavljen najkraći rok da se jave prvoj policijskoj stanici na Kosovu i Metohiji.

Oni navode da će, u suprotnom, za "osumnjičenim pripadnicima KPS-a biti raspisane potjernice u skladu sa nalogom nadležnih tužilaca".

U tužilaštvu samoproglašenog Kosova Srni je rečeno da je upućen poziv bivšem ministru lokalne administracije Ivanu Todosijeviću kojeg terete da je "svojim izjavama podstrekavao nacionalnu mržnju" i da je "djelovao protiv ustavnog uređenja Kosova".

Naoružani pripadnici ROSU upali su juče ujutru na područje četiri srpske opštine na sjeveru Kosova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su pripadnici specijalnih snaga Prištine na Kosmetu uhapsili 28 osoba, od kojih 20 Srba.

Zvanična Moskva juče je oštro reagovala na hapšenje Krasnoščenkova i zatražila njegovo hitno oslobađanje i kažnjavanje krivaca za nezakonite akcije specijalnih snaga ROSU.

Zamjenik direktora Kliničko-bolničkog centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek izjavio je juče da Krasnoščenkov ima ozbiljne tjelesne povrede nastale od udaranja kundakom u glavu.

Advokat Goran Petronijević izjavio je da će Krasnoščenkov, kojeg je brutalno pretukla kosovska policija tokom upada na sjever Kosova, danas iz bolnice u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici biti prebačen na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije