Ex -Yu

"Problem radikalizacije i ekstremizma nije uvezen, to je domaći proizvod"

"Problem radikalizacije i ekstremizma nije uvezen, to je domaći proizvod"
Foto: Anadolija | "Problem radikalizacije i ekstremizma nije uvezen, to je domaći proizvod"

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da Hrvatska ima ozbiljan društveni problem radikalizacije i ekstremizma sa kojim će se institucije prioritetno baviti u narednom periodu.

"To nije uvezeno, to je hrvatski proizvod", rekao je Plenković novinarima.

On je radikalizacijom nazvao napad automatskim oružjem na policajca pred zgradom hrvatske Vlade na Markovom trgu, ukazujući da je neko uticao na napadača da to učini.

"Treba vidjeti ko su akteri, pa i u političkom životu Hrvatske koji podstiču mržnju, netrpeljivost, nesnošljivost", rekao je Plenković.

On je naveo da postoji i odgovornost medijskih aktera koji podstiču mržnju između Hrvata kao većinskog naroda i srpske manjine, kao i da ima onih kojima se ne sviđa politika koju vodi hrvatska Vlada.

Plenković kaže da će istraga pokazati koji su politički motivi napada i odakle dolazi ta radikalizacija.

"Ne mogu uprijeti prst niti na političku stranku ili pokret. Dobro pratim, osluškujem i ko je za kakvu politiku. Ako neko želi predstaviti parlamentarnu većinu kao neku hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju i da se tako kvalifikuje Vlada izabrana voljom građana, možete i tim putem krenuti", rekao je Plenković.

On je ponovio da u napadu na policajca ima elemenata terorističkog akta, te da napadač nije naišao usput na Markov trg.

"Ovo je ozbiljna situacija, koja zahtijeva da i institucije, ali i svi zajedno kao društvo ispitamo koji su motivi i razlozi ovakvoga čina", rekao je Plenković i dodao da ne isključuje mogućnost da se ovakav napad ponovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije