Ex -Yu

Problematična tehnička ispravnost hrvatskih "migova"

Problematična tehnička ispravnost hrvatskih "migova"
Problematična tehnička ispravnost hrvatskih "migova"

ZAGREB - Tehnička ispravnost hrvatskih borbenih aviona "mig 21" je zabrinjavajuća, jer su od ukupno 12 za obavljanje zadataka sposobna samo četiri. Načelnik Glavnog štaba general Milan Šundov o tome je obavijestio predsjednicu Hrvatske i vrhovnog komandanta Kolindu Grabar Kitarović, objavio je "Jutarnji list".

Pozivajući se na neimenovane izvore iz vojnih krugova, list navodi da su za obavljanje zadataka sposobni jedan jednosed i tri dvosjeda.

Oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, navodeći da je ono što je "letimično vidjela u izvještaju – prilično zabrinjavajuće".

"Dobila sam izvještaj, ali nisam uspjela da ga detaljno pročitam. Onda ćemo načelnik i ja o tome razgovarati u četiri oka, odnosno sa našim timom, ali ono što sam stigla letimično da pogledam prilično je zabrinjavajuće", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Kako se podsjeća, hrvatska predsjednica je nedavno javno zatražila detaljniju istragu oko nabavke i remonta "migova".

Najveći problem su kvarovi koji se svakodnevno pojavljuju na avionima remontovanim u Ukrajini.

General Šundov je prije nekoliko dana upozorio predsjednicu da je od jula 2015, kada je 12 aviona remontovanih u Ukrajini predato Ratnom vazduhoplovstvu, na avionima zabilježeno čak 300 kvarova.

Kako piše Jutranji list, najčešći kvarovi su otkazivanje sistema hidraulike, otkazivanje navigacijske i komunikacijske opreme, isticanje goriva i hidro-ulja.

Osim toga, u dva navrata je motor u letu prestao da radi, što se u bivšoj JNA nije dogodilo u 40 godina, konstatuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije