Ex -Yu

Promijenjen sudija u slučaju radikala pred Mehanizmom

Promijenjen sudija u slučaju radikala pred Mehanizmom
Foto: N.N. | Promijenjen sudija u slučaju radikala pred Mehanizmom

HAG - Sudija Liu Daćun imenovan je danas za novog sudiju u predmetu protiv dvoje radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, koji treba da odluči da li taj slučaj treba da se preda srpskom pravosuđu.

Odluku o tom imenovanju donio je predsjednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu Teodor Meron.

Naime, kako se navodi u odluci dostavljenoj medijima iz Haga, turskom sudiji Ajdinu Sefa Akaju Savjet bezbjednosti u junu ove godine nije produžio mandat u Mehanizmu.

Sudija Akaj je 12. juna donio odluku da se slučaj protiv Jojića i Radete optuženih za nepoštovanje suda (zastrašivanje svedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja) preda srpskom pravosuđu, ali ju je prošle sedmice Žalbeno vijeće Mehanizma vratilo na ponovno odlučivanje.

Ovu odluku je žalbeno vijeće, kojim presjedava Meron, donijelo po žalbi koju je podnio "amikus kurije" (prijatelja suda, u ovom slučaju tužilaštva) imajući u vidu da je prvi put u žalbi pomenuta neophodna zaštita svjedoka u postupku.

Veće je ukazalo da je "amikus kurije" propustio da se u izjašnjenju pred sudijom, koji je donio prvostepenu odluku o predaji ovog predmeta srpskom pravosuđu, osvrne na bezbjednost, zaštitu i mogućnost pojavljivanja svjedoka koji bi trebalo da svjedoče u tom postupku.

U interesu je pravde da se, kako se navodi u odluci, ovo pitanje ponovo razmotri i provjeri da li predmet treba da se preda srpskom pravosuđu.

Zbog toga je veće naložilo sudiji pojedincu da zatraži izjašnjenje od "amikus kurije" i Srbije, a po potrebi i od Jedinice za zaštitu svjedoka.

Novu odluku da li će Mehanizam o predati predmet Srbiji u nadležnost treba da donese kineski sudija Liu.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Sudija Akaj je 12. juna bio naložio da se što prije je moguće slučaj proslijedi kancelariji tužilaštva u Srbiji kao i sve informacije od značaja u vezi ovog slučaja, uz optužnicu i materijal koji podržava optužnicu.

Akaj je u toj svojoj odluci, između ostalog, naveo da je ovo krivično djelo počinjeno u Srbiji, a da je Srbija navela da ima nadležnost te da je voljna i adekvatno pripremljena da prihvati ovaj slučaj za suđenje, uz obezbjeđivanje svih procedualnih garancija za fer suđenje kao i da su optuženi spremni da se pojave pred sudom u Srbiji.

Haško tužilaštvo se tome usprotivilo tvrdeći da Vjerica Radeta i Petar Jojić, kao poslanici Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini uživaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično djelo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično djelo - a to je Srbija.

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordiniranje predmeta i konkretne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije