Ex -Yu

Propali pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije

Propali pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije
Foto: Tanjug/AP | Propali pregovori Vlade Crne Gore i Mitropolije

PODGORICA - Pregovori crnogorske vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske okončani su bez dogovora, a premijer Duško Marković tvrdi da je ishod takav uprkos, kako kaže, brojnim ustupcima koje je napravio ekspertski tim Vlade.

"Tokom druge runde ekspertskih razgovora, vođenih juče i danas, prihvatili smo: Prvo - Da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premjesti u redovni sudski postupak, gdje teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne Crkvu", saopštio je Marković.

Dodao je da je u tom smislu predložen poputno novi član 63 zakona, čime je tvrdi Vlada prihvatila prijedloge.

Kao drugo, Marković kaže da je predloženo da Srpska pravoslavna crkva nastavi s korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, vjersko i kulturno dobro.

"I u tom smislu smo predložili potpuno novi član 64 zakona, i jasno isključili mogućnost da vjerske objekte može korisiti bilo koja vjerska zajednica, osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori", naveo je.

I najzad, treći prijedlog Vlade, kaže Marković, bio je da se predložene izmjene usvoje već prekostru na sjednici Vlade, a nakon toga I parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog mjeseca.

"Pojednostavljeno - ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute, kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmjenama i dopunama zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene! Riječju - da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo Vladi", kazao je premijer Marković u obraćanju javnosti, neposredno nakon okončanja druge runde razgovora pravnih eksperata Vlade i MCP.

Premijer je rekao da ovim ustupcima, čiji su prevashodni ciljevi prevazilaženje nesuglasica i podjela u pravoslavnom biću Crne Gore i izgradnja povjerenja između države i Crkve, Vlada sa svoje strane nije postavila bilo kakve uslove.

"Jedini zahtjev Vlade bio je registracija svih crkava i vjerskih zajednica, pa i Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, Crkva je to odbila", kazao je Marković.

Premijer je rekao da je sa žaljenjem primio informaciju da razgovori nisu rezultirali uspjehom.

"Željeli smo da kroz dijalog obezbijedimo dodatne garancije za položaj eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da osiguramo postojeći režim korišćenja crkvene imovine i ostvarivanja vjerskih prava i sloboda pravoslavnih vjernika, odnosno uslove za nesmetano vršenje vjerske službe od njihovih sveštenika. U tom smislu, za više od pola godine od stupanja na snagu ovog zakona, vjerski, imovinsko-pravni i crkveni poredak Mitropolije i ostalih eparhija ostao je nepromijenjen", rekao je Marković.

Tvrdi takođe da je Vlada prihvatila litije i proteste koje je Crkva organizovala uprkos složenoj i opasnoj epidemiološkoj situaciji, kao izraz slobode okupljanja i iskazanog neslaganja s pojedinim rješenjima i odlukama donijetim u demokratskoj proceduri.

"Bez obzira na to, razgovori su vođeni strpljivo i posvećeno u okviru delegacija države i Crkve, a pored toga i u više navrata, i na najvišem nivou državnih i crkvenih zvaničnika. Paralelno, održana je i prva runda razgovora na nivou ekspertskih timova", rekao je Marković.

Dodao je da je tokom svakog od ovih razgovora, ključni i najvažniji zahtjev Crkve - što je i poznato javnosti kao i relevantnim međunarodnim adresama - bilo je osiguranje korišćenja vjerskih objekata nakon okončanja postupka pred nadležnim organima ili sudom, te izmjena zakona u smislu propisivanja isključive nadležnosti parničnog suda za pitanja upisa prava svojine.

"Da pojasnim, nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Srpska pravoslavna crkva nije prihvatala nadležnost istih onih organa uprave kod kojih je decenijama unazad vršila upise prava svojine u svoju korist! Pitanje imovine, podsjetiću vas, bilo je na stolu i tokom rasprave za donošenje zakona, kad sam na zahtjev lidera opozicije, napuštajući skupštinsko zasjedanje, prihvatio da se sastanem sa mitropolitom Amfilohijem, pokušavajući da iznađemo rješenje za to pitanje. Ni tada, a ni nakon usvajanja zakona, nije bilo drugih važnih i otvorenih pitanja od Crkve", kazao je Marković, prenio je portal RTCG.

Marković tvrdi da je SPC ostala pri ustaljenoj praksi da funkcioniše izvan pravnog sistema, izvan pravila i procedura.

"A decenijama iza nas to se ogledalo u: Neregulisanom boravišnom statusu za sveštenstvo i monaštvo dovedeno sa strane, a koje služi u našim crkvama i manastirima; Neregulisanom radnom i penzijskom statusu i stranog, ali i domaćeg sveštvenstva; Neplaćanju poreskih obaveza za prihode od crkvenih biznisa i poslova; Nepoštovanju zakona i drugih propisa Crne Gore; Stavu crkvenih velikodostojnika i starješina da država treba da se registruje kod njih", zaključio je ironično Marković.

Marković je kazao da odbijanje registracije u demokratskom svijetu znači nepriznavanje samog sebe i svog subjektiviteta; neprihvatanje društva i države; i nepriznavanje legitimnog društvenog i pravnog poretka.

"Uz žaljenje što nismo uspjeli da postignemo dogovor koji je potreban Crnoj Gori, a kojem smo od početka bili posvećeni, koristim priliku da poručim da će Vlada i u budućnosti garantovati vjerske slobode; osigurati mirno uživanje crkvene imovine. Crna Gora je slobodna i sekularna država, u kojoj, uz poštovanje zakona, nikada i ni na jednom mjestu - vjernicima, vjerskim službenicima, crkvama i vjerskim zajednicama, ne smije i ne može biti tijesno", naveo je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije