Ex -Yu

Protesti u Crnoj Gori nakon privođenja samohranog oca, pokrenuta peticija

Protesti u Crnoj Gori nakon privođenja samohranog oca, pokrenuta peticija
Foto: Print Screen/Youtube | Protesti u Crnoj Gori nakon privođenja samohranog oca, pokrenuta peticija

PODGORICA - Veliki broj građana Podgorice okupio se zbog slučaja samohranog oca Tomaša Boškovića koji je u Podgorici uhapšen zbog izdržavanja zatvorske kazne od 30 dana.

Nakon hapšenja Centar za socijalni rad je pokušao da preda njegovo dvoje maloljetne djece majci. Građani su najavili i nova okupljanja, sve dok se Bošković ne pusti na slobodu i vrate mu se djeca.

Protest je počeo oko 17 časova najprije ispred upravne zgrade Glavnog grada, a kasnije ispred Skupštine Crne Gore gdje su okupljeni zatražili da im se neko obrati.

Na društvenim mrežama kruži uznemirijući snimak hapšenja čovjeka, pred njegovom djecom, dok su, kako se navodi u opisima videa, radnici Centra za socijalni rad pokušavali da uzmu djecu i, kako se navodi, odvedu ih majci. Na snimku se vide očajna djeca kako plaču i dozivaju oca koga odvode u maricu i pokušavaju da pobjegnu od majke.

U međuvremenu su građani pokrenuli i online peticiju hitan postupak vraćanja djece ocu.

Dirktorka Centra za socijalni rad Marija Popović potvrdila je danas da će biti preispitana odgovornost svih učesnika ovog događaja. Ne želeći da iznosi detalje zbog zaštite maloljetne djece i njihove privatnosti, ona je pojasnila da su u slučaj uključeni voditelj, supervizor, rukovodilac, pa i direktor i svi koji su u tom lancu pokazaće svoju odgovornost i interes za dobrobit mališana.

"Socijalni radnik koji je danas pojetio djecu uvjerio se da su na sigurnom. Centar će i dalje nastaviti da preduzima sve mjere i radnje iz domena svoje nadležnosti vezane za ovaj konkretan slučaj", rekla je Popovićeva, dodajući da se na snimku ne vidi da službenica Centra za socijalni rad vuče djecu.

Povodom slučaja Tomaša Boškovića i njegove djece oglasili su se danas i premijer Zdravko Kroivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić koji je djecu posetio kako bi se uvjerio da su dobro.

Krivokapić je poručio da dobrobit djece mora biti prioritet i rekao da je naložio ministru finansija i socijalnog staranja da ispita sve okolnosti oko događaja sa djecom, kao i da sankcioniše sve koji nisu profesionalno postupili.

Abazović istakao je da prava djeteta u potpunosti moraju biti zaštićena i oko toga nema nikakve dileme. Komentarišući slučaj, on je naveo da je za njega, kao predsjednika Savjeta za prava djeteta, nedopustivo da djeca budu izložena onakvom stresu i traumi.

 

(B92.net)

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije