Ex -Yu

Protesti u Podgorici: "Crna Gora nije ničija prćija" (VIDEO)

Protesti u Podgorici: "Crna Gora nije ničija prćija" (VIDEO)
Foto: RTCG | Protesti u Podgorici: "Crna Gora nije ničija prćija" (VIDEO)

PODGORICA - Na platou ispred zgrade Skupštine Crne Gore večeras je održan drugi protest pod sloganom "Ima nas", a zbog, kako su poručili organizatori krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo.

Protest u Podgorici je počeo intoniranjem crnogorske himne. 

Organizatori traže povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku, dogovor oko izbora sudija Ustavnog suda i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG.

Izvršni direktor NVO Forum "Luča" Nebojša Mrvaljević poručio je da okupljeni ekstremno vole jedino domovinu – Crnu Goru.

"Jer ekstremno postojano stojimo na braniku njenog prava, slobode i časti, crnogorske istorije i njenih temeljnih vrijednosti i ustavnog uređenja, jer smo ekstremno jaka odbrana jedinstva njenih naroda, vjera i građana i evropskih vrijednosti koje baštine, jer ekstremno dobro odolijevamo i odolijevaćemo svakom pokušaju provokacije i radikalizacije", poručio je Mrvaljević.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Janović poručio je da Crna Gora nije ničija prćija koju bi da, kako kaže, "raskuće i razaraju".

Ponovio je jedan od zahtjeva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Neka se izmjerimo pred građanima, neka građani svakog stave na svoje mjesto i neka, nakon tih izbora, Crna Gora bude ponovo slobodna", poručio je Janović.

Crna Gora, kako kaže, mora biti jedan tim sa svim njenim različitostima, te da ponižavanje države mora da prestane. Kazao je i da je DPS uvijek spreman da pruži ruku.

Student Ilija Vujačić poručio je da su se večeras ponovo okupili na vratima zakona, pred crnogorskom Skupštinom, jer kako kaže, "tako mora".

   "I tako će biti, sve dok su oni gluvi na naše zahtjeve. Možda nas još broje, pa nemaju kad", naveo je Vujačić.

On je pozdravio i građane koji su, kako navodi "spremni da kažu ne tiraniji, propadanju i veleizdaji Crne Gore". 

"Ima nas i za vas koji sjedite doma", poručio je Vujačić.

Funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić kazao je da na protestu brani ono najvrijednije što je naslijedio, a to su crnogorska kapa i medalja za hrabrost prađeda.

"Znaju i oni i mi što mi branimo i zato bježe od izbora. Znaju da nas ima više koji smo za evropsku i građansku, nego za Vučićevu i Putinovu Crnu Goru. Znaju i da neće biti nimalo relaksirani, kad jednom i na njihova vrata pokuca ruka pravde", naveo je Stanić.

Poručio je i da na protestu neće biti nijednog problema.

"Mi ćemo vama o ljubavi prema Crnoj Gori, a vi nama kako ste cijepali i pod noge bacilli Ustav, lomili skupštinski inventar, čupali kablove. I pekli prase pred Skupštinom", zaključio je Stanić.

Amar Borančić iz Liberalne partije poručio je da su se večeras okupili da odbrane Ustav Crne Gore.

Sekretar Socijaldemokrata Marko Rakočević naveo je da je večeras brane dostojanstvo, čast i slobodu evropske, antifašističke i moderne Crne Gore.

Reditelj Danilo Marunović poručio je da je eksplodirao duh kosmopolitizma, duh Evrope, duh civilizacije.

"Ustav, sud, država.Tražimo li mi previše? Jesmo li mi krivi što volimo svoju zemlju? Jesmo li mi krivi što nećemo da rušimo, već da čuvamo naše mauzoleje? Jesmo li krivi što čuvamo duh antifašizma", poručio je Marunović.

Ranije su organizatori poručili da ne osustaju sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi koji su, kako dodaju, od krucijalne važnosti za dalju budućnost države i njenih građana.

"Na ovim protestima jasno stavljamo do znanja da ne želimo vraćanje u aveti prošlosti u koje nas guraju oni koji nikako da odu sa funkcija na kojima su, da shvate da se Crnom Gore ne može upravljati iz drugih država, već da epicentar odlučivanja bude u Crnoj Gori, da ne želimo da smo pod ničijim šinjelom, da želimo da gradimo i državu i društvo po mjeri građana i savremenih evropskih tekovima", poručuju organizatori protesta.

Nakon protesta građani su prošetali oko, kako su kazali, zarobljenih institucija, od Skupštine, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Ivana Crnojevića i Ulicom Slobode do Trga nezavisnosti.

Podsjetimo, organizator protesta je Forum "Luča", dok su ga podržale opozicione partije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije