Ex -Yu

Protojerej Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens

Protojerej Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens
Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska | Protojerej Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens

PODGORICA - Zaključci Skupštine Cetinja navode na neistinitu tvrdnju da je Cetinjski manastir u vlasništvu te lokalne zajednice, što je potpuni nonsens, rekao protojerej Igor Balaban, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom izglasavanja "incijative za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi".

Balaban je rekao da je Skupština Cetinja usvojila zaključke povodom te građanske inicijative u kojima se nijednom riječju ne spominje "vraćanje" Cetinjskog manastira takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema njegovim riječima, ovi zaključci služe u dnevnopolitičke svrhe i predstavljaju svojevrstan pokušaj lokalnog otimanja svetinja, što je prije dvije godine pokušano na državnom nivou.

Balaban je naveo da Cetinje ne posjeduje nikakvo pravo na objektima Cetinjskog manastira, čak ni nakon neustavnog upisa iz 2005. godine.

"Zaključci Skupštine u pogledu Cetinjskog manastira su jednako legitimni kao kada bi ista ta skupština pokušala da raspolaže kućom nekog od mnogih privatnih vlasnika na čijim je zemljišnim parcelama takođe upisana Prestonica", izjavio je Balaban za srpski portal "IN4S".

On smatra da je ovakva odluka lokalne Skupštine ništavna i zato što se falsifikuju činjenice kada tvrde da se u Crnoj Gori "sprovode aktivnosti kojima se onemogućava ostvarenje prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti vjernicima i sveštenstvu Crnogorske crkve", povezujući to sa okolnošću da je navodno potrebno da se omogući ravnopravnost u "korišćenju Cetinjskog manastira".

"Neistina je da je pravoslavnim vjernicima onemogućeno da učestvuju u vjerskim obredima u Cetinjskom manastiru, ali Skupština Prestonice nije nadležna da određuje ko, kad i pod kojim uslovima može da vrši vjerske obrede u vjerskim objektima niti da se miješa u autonomiju vjerskih zajednica po pitanju učenja, poretka, ustrojstva ili na bilo koji drugi način", naglasio je Balaban.

Prema njegovim riječima, upravo ovakvim atakom na imovinu Mitropolije dolazi do kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti i grubog narušavanja principa sekularnosti od lokalnih organa vlasti koji se usuđuju da donose odluke o stvarima koje su u isključivoj ingerenciji nadležnih vjerskih institucija, a ne u rukama građanskih vlasti.

On je istakao da se "nebronamjernost, jednostranost i svađalački duh" ovih zaključaka ogleda i u tome što se pominje navodna uzurpacija i "kontinuirana devastacija" Cetinjskog manastira od strane Mitropolije, što je notorna neistina.

"Mitropolija čuva i unapređuje ovaj manastir već pet stotina godina, a to čini i danas. Tabloidno i izmišljeno nazivanje`Crkvom Srbije` pomjesne Srpske pravoslavne crkve čiji je Mitropolija integralni dio već osam vijekova, ne zaslužuje ni komentar. Ovi zaključci su zaista ispod svakog nivoa jednog parlamenta u demokratskom društvu, pa makar i lokalnog", rekao je Balaban.

On je ocijenio da je jedina donekle svijetla tačka u zaključcima dio u kojem se kaže da će sve te svoje namjere Cetinje pokušati da ostvari pred nadležnim državnim organima.

"Stoga se nadamo da će prestati svakodnevne prijetnje, vrijeđanja i provokacije kojima su izloženi žitelji Cetinjskog manastira i oni koji u njega dolaze. Nemamo nikakve sumnje niti bojazni da će svaki nepristrasni nadležni organ, bilo u upravnom postupku ili na sudu, prepoznati i potvrditi činjenicu da Cetinjski manastir nije u svojini Prestonice", ukazao je Balaban.

On je istakao da je Cetinjski manastir bio i ostao crkvena svojina i otvoren za sve ljude dobre volje, "ali u svakoj kući se zna domaćin, pa tako i u Cetinjskom manastiru".

Skupština Cetinja podržala je danas građansku inicijativu da se Cetinjski manastir oduzme Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve i da se da na korištenje kanonski nepriznatoj nevladinoj organizaciji Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije