Ex -Yu

Prva i jedina žena u Srbiji koja je usvojila dijete sa Daunovim sindromom

Prva i jedina žena u Srbiji koja je usvojila dijete sa Daunovim sindromom
Foto: Printscreen | Prva i jedina žena u Srbiji koja je usvojila dijete sa Daunovim sindromom

​JAGODINA - Silvana Veselinović, prva je i jedina žena u Srbiji koja je usvojila djevojčicu sa Daunovim sindromom.

Silvana je prije otprilike 12.5 godina, odlučila da sa svojim prijateljima ode do Tiršove i da podijeli paketiće djeci koja se tamo nalaze, a koja nemaju roditeljsko staranje.

Ušla je u prostoriju gdje su mališani, stari između dvije i tri godine, počela je da im dijeli paketiće i u tom trenutku je ugledala jednu djevojčicu koja sjedi u samom uglu sobe okrenuta leđima drugoj djeci i gleda u zid. Njoj je to zaintrigiralo, prišla je toj djevojčici, upoznala se sa njom, podijelila je njoj, naravno, paketić i ostala je tu narednih 5-6 sati da se sa njome igra.

Kada je došla u dom Veselinovića, Una je imala tri i po godine, nije znala da hoda, govori, jede, imala je koeficijent inteligencije 5. Danas, kao 15-godišnjakinja, pohađa šesti razred škole za djecu oštećenog sluha i govora "11. maj" u Jagodini, a uz pomoć navigacije sama se vraća kući sa nastave.

Majka Silvana ponosno kaže da je Una božji dar porodici Veselinovića.

"Naučila je sama da ide u prodavnicu, da se vrati, zna oko higijene sve oko sebe, da brine, da pere zube, da se obuče, da spakuje knjige i sveske u ranac", kazala je Silvana, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije