Ex -Yu

Prva reagovanja u Prištini: Kriv je Beograd

Prva reagovanja u Prištini: Kriv je Beograd
Foto: Ilustracija | Prva reagovanja u Prištini: Kriv je Beograd

PRIŠTINA - U prvim reagovanjima poslije debakla na glasanju za prijem Kosova u Interpol, Priština okrivljuje Begrad za taj neuspjeh.

Vlada Kosova saopštila je da Kosovo nije primljeno u članstvo i izrazila duboko razočarenje što je Kosovu onemogućeno da postane dio svjetske porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

"Divlja kampanja Srbije je još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa sa Kosovom, utoliko više, kada se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko", navodi se u saopštenju Vlade, prenosi prištinska Koha.

Kako je navedeno glasanje protiv prijema Prištine u ovu organizaciju koristi "samo zločincima i kriminalcima".

"Kosovo će nastaviti sa konsolidacijom svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola", navodi se u saopštenju.

Poslanik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio je da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

"Neuspjeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, poslije debakla oko članstva u UNESKO. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane van globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika procesa donošenja odluka, bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz", rekao je Deda, prenosi RTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije