Ex -Yu

Prvi put snimljena: Ovo je elitna jedinica Vojske Crne Gore

Prvi put snimljena: Ovo je elitna jedinica Vojske Crne Gore
Foto: Screenshot | Prvi put snimljena: Ovo je elitna jedinica Vojske Crne Gore

PODGORICA - Pripadnici elitne jedinice Vojske Crne Gore koriste doktrine i metode djelovanja američkih Zelenih beretki.

Četa specijalnih snaga Vojske Crne Gore prvi put je prikazana u javnosti na snimcima koje je objavila "RTCG".

Kako navodi ta televizija, to nije iznenađujuće kada se uzme u obzir da je jedan dio instruktora prošao njihove višemjesečne kurseve u SAD.

Dobrovoljci koji žele da zasluže mjesto u toj jedinici prolaze brutalno tešku obuku, čije su temelje takođe postavile američke Zelene beretke. U prosjeku tu obuku uspješno završi samo četvrtina kandidata.

Neki od zadataka ove jedinice su izviđanja, prikupljanje obavještajnih podataka, odgovor na terorizam i hibridne prijetnje.

U kratkom dokumentarcu na "RTCG" pokazan je samo deo svakodnevnih aktivnosti Čete specijalnih snaga, jer neki elementi njihove obuke, zbog prirode posla koji obavljaju, kako se navodi, moraju ostati zatvoreni za javnost.

U najavi dokumentarca na Facebook stranici portala "RTCG" piše da je "tajanstvena, elitna jedinica VCG prvi put dopustila jednom mediju da zabilježi njenu obuku, čije su temelje postavile američke Zelene beretke".

Četa specijalnih snaga je novinaru portala "RTCG" Filipu Rakonjcu omogućila da provede tri dana s njenim operaterima "pokazavši da uniformu specijalca vojske mogu da zasluže samo vrlo posebni ljudi", naglašava "RTCG".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije