Ex -Yu

Pšenicom otrovano oko 70 životinja

Pšenicom otrovano oko 70 životinja
Foto: Facebook | Pšenicom otrovano oko 70 životinja

BEOGRAD - Oko 70 životinja uginulo je u prethodna dva dana kod Vršca, usljed, kako se pretpostavlja, trovanja sjemenom pšenice, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

"Juče i danas pronađeni su leševi 55 golubova, šest gugutki, jedne zeba, šest koza i jedne mačke. Prema rečima meštana, stradao je i fazan, a deo leševa ptica i drugih životinja tokom noći odnele su druge životinje", saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Društvo je na svojoj Facebook stranici navelo da je "uzrok trovanja sjeme pšenice sa obližnje njive koje je, vrlo vjerovatno, protivzakonito tretirano karbofuranom. Na cijeloj površini njive jasno se uočavaju zrna pšenice koja su prebojena roze bojom".

U saopštenju je istaknuto da je opravdana bojazan da će u narednim danima biti još uginuća.

Karbofuran je zabranjeni herbicid koji djeluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije obavijestilo je policiju, fitosanitarnu, veterinarsku, šumarsko-lovnu i inspekciju za zaštitu životne sredine.

Policija i predstavnici Lovačkog udruženja iz Vršca izašli su na teren, a sutra će postupati ostale institucije, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije