Ex -Yu

Pupovac: Hrvatska mora ispuniti obaveze prema Srbima

Pupovac: Hrvatska mora ispuniti obaveze prema Srbima
Foto: Ilustracija | Pupovac: Hrvatska mora ispuniti obaveze prema Srbima

BANJALUKA - Hrvatska mora da ispuni obaveze koje je potpisala kao članica EU prema Srbima kojih danas u toj državi ima 4,5 odsto, kao i prema izbjeglim Srbima u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim zemljama, izjavio je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

"Ove obaveze uključuju striktno poštivanje svih manjinskih prava, kao što je pitanje jezika, pisma, kulture, vjere. Tu je i pitanje onoga što su Srbi izgubili kao izbjeglice ili povratnici, u oblasti obnove, stambenog zbrinjavanja, penzija, posebno u sferi suđenja za ratne zločine gdje im se sudi pristrasno, a ne po pravdi i zakonu", rekao je Srni Pupovac, nosilac liste SDSS-a na izborima za Evropski parlament, koji će biti održani od 23. do 26. maja.

On je napomenuo da sva ova pitanja treba da budu prvi važan dio mandata budućeg evroparlamentarca sa liste ove stranke.

"Drugi važan zadatak mandata sa naše liste jeste da bude prvi glas Srba sa prostora bivše Jugoslavije u nekoj evropskoj instituciji koji će svjedočiti o stvarnom stanju, položaju i interesima Srba na prostoru bivše Jugoslavije", istakao je Pupovac.

On kaže da će treći važan zadatak mandata budućeg evroparlamentarca sa liste SDSS-a biti zagovaranje proširenja EU na prostor Srbije i BiH, bez tolikog uslovljavanja, da bi građani ove dvije zemlje postali građani Evrope, a ne oni koji će čekati pred evropskim vratima i biti "pripuštani" onoliko koliko to smatraju oni koji trenutno vladaju EU.

Pupovac je istakao da je SDSS kampanjom pokazao da je lista iznenađenja i da može osvojiti mandat u Evropskom parlamentu, te da tu priliku ne smije propustiti.

"SDSS je pokazao da ima najbolju, najvidljiviju i najzanimljiviju medijsku predizbornu kampanju koja oslobađa Srbe u Hrvatskoj, ali i Hrvate kojima je dojadilo da ih plaše Srbima", istakao je Pupovac.

Pupovac ocjenjuje da je ova kampanja, tokom koje su u Hrvatskoj njemu i SDSS-u upućivane i poruke "Ubij i kolji Srbina!" sa ustaškim obilježjima, predstavljala priliku da se hrvatsko društvo suoči sa zlom koje u njemu postoji i opasnošću koja prijeti ne samo Srbima, već svima koji tu žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije