Ex -Yu

Pupovac: Jedna kazna Srbima veća od svih koje su dobili Hrvati

Pupovac: Jedna kazna Srbima veća od svih koje su dobili Hrvati
Pupovac: Jedna kazna Srbima veća od svih koje su dobili Hrvati

NOVI SAD - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da je 139 godina robije na koju je Županijski sud u Osijeku osudio desetoricu Srba za ratni zločin znatno više od zbira svih godina zatvora na koje su hrvatski vojnici i policajci osuđeni za zločine počinjene nad srpskim narodom.

"Tih 139 godina u zbiru je znatno više nego zbir svih godina zatvora koje su dobili pripadnici hrvatske vojske i policije osuđeni za zločine počinjene nad Srbima, tokom rata u Hrvatskoj, bilo da je riječ o Medačkom džepu, Sisku, Osijeku...", rekao je Pupovac.

On je za novosadski "Dnevnik" istakao da je SNV već pokrenuo postupak analize presude Županijskog suda, kao i zapisnika sa suđenja desetorici Srba.

Pupovac je napomenuo da niko ne spori da su počinjeni zločini i da krivci treba da budu kažnjeni.

"Sud je, međutim, sudio na temelju iskaza svjedoka, pri čemu mi još ne znamo kakvi su ti iskazi, koliko su oni vjerodostojni, niti kako je ukupno tekao proces. Izrazito smo zabrinuti i zbog načina na koji je na kraju presuda izrečena. Zabrinjavajući je i način na koji su ti ljudi držani u zatvoru, kao i način na koji su prikupljani iskazi svjedoka", upozorio je Pupovac.

Županijski sud u Osijeku donio je presudu kojom su na ukupno 139 godina zatvora osuđena desetorica Srba, pripadnika Teritorijalne odbrane Trpinja za ratni zločin za koji taj sud tvrdi da je počinjen u jesen 1991.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije