Ex -Yu

Pupovac: O Runjaninovom grobu da brine Hrvatska

Pupovac: O Runjaninovom grobu da brine Hrvatska
Foto: Printscreen | Pupovac: O Runjaninovom grobu da brine Hrvatska

ZAGREB - Poslanik u hrvatskom Saboru i lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac založio se danas da brigu o grobnom mjestu austrijskog kompozitora srpskog porijekla Josifa Runjanina, koji je komponovao hrvatsku himnu, preuzme hrvatska država.

"Ne vidim zašto Republika Hrvatska ili konzulat u Subotici ili ambasada u Beogradu ili Ministarstvo kulture ne bi preuzeli brigu o tom grobnom mjestu u Novom Sadu, taj čovjek je to zaslužio", rekao je Pupovac u Hrvatskom saboru, prenosi Hina.

Kako je rekao, naknadu od 10-ak evra godišnje plaćaju zagrebački profesor i član Socijaldemokratske partije Šandor Dembić i novosadski advokat Branislav Bulić. Pupovac je istakao da, iako je naknada simbolična, "simbolika nebrige" nije tako mala.

Istovremeno, Pupovac je pozvao Ministarstvo kulture da završi postupak otkupa imovine i počne uređivanje Muzeja državne himne u Glini.

Prema njegovim riječima, hrvatska vlada je na inicijativu pripadnika srpske zajednice obnovila kuću u Glini u kojoj je stvorena hrvatska himna, ali ona nije pretvorena u Muzej državne himne.

Runjanin je bio Srbin rođen u Vinkovcima, a umro je u Novom Sadu.

Komponovao je muziku za pjesmu Antuna Mihanovića "Horvatska domovina", koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom pod naslovom "Lijepa naša domovino".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije