Ex -Yu

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj se odupiru asimilaciji

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj se odupiru asimilaciji
Pupovac: Srbi u Hrvatskoj se odupiru asimilaciji

BANJALUKA - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da se Srbi u Hrvatskoj još nose sa velikim brojem ratnih i poratnih teškoća, ali da se njihov položaj razvija, da jačaju svoje institucije i odupiru se asimilaciji.

"Bolje je nego što je bilo juče, ali daleko od onoga kako mislimo da bi trebalo biti", rekao je Pupovac u Banjaluci pred početak tribine "Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU".

Kao najveći problem sa kojim se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, Pupovac je naveo zapošljavanje, razvoj povratničkih sredina koje nemaju podsticaja od države i teškoće u vezi sa ratnim zločinima.

"Najmanje rezultata imamo kada je riječ o zapošljavanju. Ono što se dogodi u privatnom sektoru se dogodi, ali kada je u pitanju država nemamo rezultata. Imamo Akcioni plan, ali nemamo akciju", rekao je Pupovac.

On je naveo da postoje dvije vrste podataka o broju Srba povratnika u Hrvatsku - zvanični  podaci i oni koji  se zasnivaju na istraživanjima i koji su bliži realnosti. 

Prema zvaničnim u Hrvatsku se vratilo 136.000 Srba, dok podaci koji se zasnivaju na istraživanjima pokazuje da je riječ od  60. 000 do  70.000 Srba.

Pupovac očekuje da će, nakon ulaska Hrvatske u EU, Brisel, osim Zagreba, biti adresa na kojoj se mogu otvoriti pitanja Srba u Hrvatskoj.

On očekuje i napredak u razvoju područja u koja su se vratili Srbi i bolja rješenja u politici ravnomjernog razvoja.

Pupovac je ocijenio da je proces pristupanja i pregovora za ulazak Hrvatske u EU već uticao na rješavanje problema Srba u Hrvatskoj.

"Pitanja koja su inače čekala na rješavanje preko deceniju, a u nekim slučajevima i duže, počela su se rješavati. Neka su riješena, a neka su u postupku rješavanja", rekao je Pupovac.

Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja "Jadovno 1941", koje je organizator tribine, rekao je da Srpsko narodno vijeće ovom udruženju daje punu podršku u realizaciji njihovih aktivnosti na području memorijalizacije i praktikovanja kulture sjećanja na stratištu Gospić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije