Ex -Yu

Pupovac: U Hrvatskoj se na Srbe primjenjuje politika vanrednog stanja

Pupovac: U Hrvatskoj se na Srbe primjenjuje politika vanrednog stanja
Foto: Arhiva | Pupovac: U Hrvatskoj se na Srbe primjenjuje politika vanrednog stanja

ZAGREB - Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je danas da postoje grupacije koje Hrvatsku žele da zadrže "u nekoj vrsti" ratnog stanja u kome se uvijek traži neko ko će biti dežurni ili trajni neprijatelj, kao i da se to dogodilo u Vukovaru sa ćirilicom i sa Srbima.

On je to rekao za zagrebačku N1 televiziju i dodao da dok se to ne promijeni u samoj percepciji hrvatske većine i dok se ne vidi koliko je to ograničenje za demokratiju u Hrvatskoj, to ni SDSS, ni on, ni Srbi u Hrvatskoj ne mogu da promijene.

"Moramo se suočiti s činjenicom - ili ćemo imati mirnodopsko vrijeme u punom smislu te riječi, u kojem zakoni neće biti suspendovani ili ćemo kazati - ok, još uvijek živimo u nekoj formi vanrednog ratnog stanja, samo to moramo objasniti javnosti i svijetu. Volio bih da znam zašto se u Hrvatskoj prema Srbima primjenjuje politika vanrednog stanja, suspenduju njihova prava i održava mržnja", rekao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, kada bi se ta pitanja mogla riješiti izlaskom iz koalicije i uskraćivanjem podrške, to bi bila najjednostavnija stvar za kojom bi posegnuo.

"Ali ja znam da se time ne bi ništa riješilo. Oni koji vode tu kampanju bi samo likovali - desničari iz crkvenih krugova, desničari iz nevladinih krugova, desničari iz političkih krugova bi samo likovali. Ovdje se radi o suptilnom procesu borbe za širenje demokratskog procesa", ocijenio je Pupovac.

Upitan da prokomentariše smjenu ministara u hrvatskoj vladi, Pupovac je rekao da je to dobro, ali da bi bilo dobro i da se to ranije desilo.

Kako kaže, vlada sada može rasterećenija da uđe u zadnjih godinu i po dana vladavine i posveti se politikama, a prije svega da se suoči sa "trendom netolerancije koja postoji u društvu, kao i sa spoljnopolitičkim izazovima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije