Ex -Yu

Pupovac ponovo "kamen spoticanja" tek formiranoj Vladi Hrvatske

Pupovac ponovo "kamen spoticanja" tek formiranoj Vladi Hrvatske
Foto: Tanjug | Pupovac ponovo "kamen spoticanja" tek formiranoj Vladi Hrvatske

ZAGREB - Iako je nova hrvatska Vlada formirana tako što je premijer Andrej Plenković poklekao pod pritiskom desnog Domovinskog pokreta da SDS S ne može biti dio izvršne vlasti, lider HDZ-a se navodno nije skroz odrekao Milorada Pupovca i smatra ih dijelom parlamentarne većine.

Da je Pupovac i dalje "kamen spoticanja" krhkoj vladajućoj koaliciji u Hrvatskoj pokazalo je i pisanje riječkog Novog lista, prenosi Tanjug, da HDZ lidera SDS S-a želi za predsjednika parlamentarnog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kvoti većine u saboru.

Rukovodstvo Deomovinskog pokreta Ivana Penave ne želi ni da misli o tome jer im je izbacivanje SDS S-a iz vlade praktično jedini uspjeh koji su postigli u pregovorima s Plenkovićem.

Zato su, piše Novi list, iz Domovinskog pokreta zapretili HDZ-u čak i raskidom koalicije. Podsjećaju da je Pupovac i u prošlom sazivu sabora bio šef Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Vremena za dogovor nema puno jer je već za danas sazvana sednica Odbora za izbor i imenovanja na čijem dnevnom redu je i prijedlog za predsjednike i potpredsjednike niza odbora, pa tako i ovoga koji je navodno HDZ namenio Pupovcu.

"Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili neko drugi iz SDS S-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarne većine. Protivno bi to bilo našem koalicionom sporazumu s HDZ-om", kaže šef poslaničkog kluba DP Igor Peternel.

Peternel kaže da na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, može biti svatko od preostale petorice poslanika nacionalnih manjina, ali SDS S-ovac ne.

"To je naš čvrst stav i moraće HDZ ponuditi drugo rješenje", rekao je Peternel riječkom dnevniku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije