Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Putin traži blago iz muzeja u Zagrebu?

Putin traži blago iz muzeja u Zagrebu?
Foto: Ilustracija | Putin traži blago iz muzeja u Zagrebu?
N.N.

ZAGREB - Ruske diplomate u Zagrebu pripremaju se za prvu zvaničnu posjetu predsjdnika Rusije Vladimira Putina Hrvatskoj, do koje bi, kako je nedavno najavio ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu za TASS, moglo doći već sljedeće godine.

Kako navodi "Express.hr", Putin, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i hrvatski premijer Andrej Plenković tada će zasigurno razgovarati o nizu važnih tema: gasovodu, "Agrokoru", ruskim ulaganjima u hrvatske kompanije, hotele, trgovinskoj razmjeni, ukrajinskom pitanju itd.

Ali, dodaje hrvatski protal, već sad se na stolu našlo i pitanje slika ruskog umjetnika Nikolasa Reriha, rođenog pod imenom Nikolaj Konstantinovič Rerih, tačnije, pitanje povratka 10 njegovih vrijednih slika koje se više od 85 godina nalaze u Modernoj galeriji u Zagrebu, prenosi "Tanjug".

Ambasador Azimov pokrenuo je pitanje predaje tih slika Rusiji, zemlji iz koje je Rerih otišao još davne 1917. godine, u vrijeme Oktobarske revolucije, i u koju se nikad nije vratio.

Iako su slike dobro zbrinute u Modernoj galeriji, rekao je Azimov, Rusija ih traži jer će tamo biti" više potražnje za njima".

Prije povratka djela ovog umjetnika, potrebno je utvrditi pitanje vlasništva, pa je zato ruska ambasada počela razgovore s Ministarstvom kulture RH, prenio je "Express.hr".

Primopredaja slika između Jugoslavenske akademije nauke i umjetnosti i osnivača Moderne galerije, Hrvatskog društva umjetnosti "Štrosmajer", izvršena je 1934. godine, o čemu postoji zapisnik.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, nije dozvoljen njihov trajni, vremenski neograničen izvoz i iznošenje iz Republike Hrvatske", stoji u dopisu koji su za "Express.hr" poslali iz Ministarstva.

"Rekli bismo kako je to kratki 'njet' ruskim zahtjevima", navodi portal.

Portal piše da se "možda predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nije sjetila vrijednog ruskog kulturnog blaga kad je pozivala ruskog predsjednika u posjetu Hrvatskoj i to prošle godine, na vrhuncu diplomatske krize zbog ruske upletenosti u trovanje Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji".

Od tada je ruska banka "Sberbank" postala najveći dioničar "Agrokora", godinu dana ranije "Gasprom" je potpisom 10-ogodišnjeg ugovora s Prvim plinarskim društvom (PPD) postao ključni dobavljač gasa u Hrvatskoj, a ranije je jedna od najvećih naftnih kompanija na svijetu, "Rosnjeft", bila zainteresovana za preuzimanje "Ine", navodi "Express.hr".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije