Ex -Yu

Racija u splitskom zatvoru: Telefon krili u bajatom hljebu

Racija u splitskom zatvoru: Telefon krili u bajatom hljebu
Foto: Pixabay/Ichigo121212 | Racija u splitskom zatvoru: Telefon krili u bajatom hljebu

U zatvoru u Splitu prošle nedjelje su u ćelijama na istražnom odjeljenju našli dva mobilna telefona. Za sada nije poznato kako su prokrijumčareni unutar zatvora, ali u proteklih godinu dana nađeno je devet aparata, tako da je jasno da je unos zabranjenih stvari kontinuiran.

O svemu je obaviješteno i Ministarstvo pravosuđa i uprave, što su potvrdili u svom odgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"U kaznenim tijelima zatvorskog ssitema kontinuirano se sprovode mjere kontrole s ciljem izuzimanja nedozvoljenih predmeta unutar sistema, o čemu se pravovremeno obavještavaju nadležna tijela. Takve kontrole sprovedene su i unutar zatvora u Splitu", naveli su.

Mobilni telefoni su pronađeni prilikom jedne od racija u ćelijama. Jedan je bio skriven u starom hljebu, a drugi u ambalaži CD-a. Kako se saznaje, telefone u ćelijama naizmjenično koristi više cimera.

Međusobno se dogovore i svaki izabere po jednu aplikaciju za komunikaciju preko interneta koju će koristiti, tako da barem donekle imaju privatnost razgovora.

Omiljeni su Telegram i Signal, a osim slanja i primanja poruka, obavljaju se i pozivi i video-pozivi. Osim nađenih devet telefona, za određen broj aparata pronalazak se nije ni prijavio, a neke i ne pronađu.

Na primjer, u oktobru prošle godine u ćeliji Dejana Majstorovića zvanog Điđi, šefa jedne od zločinačkih organizacija iz Splita, nađena su dva telefona. Od nadležnog sudije zatražen je njegov premještaj u zatvor u Šibeniku, ali je formalni razlog bio što se strahovalo da će izazvati pobunu i štrajk glađu. Pronalazak telefona nije evidentiran.

Foto sešn sa "Anom Karenjinom"

U ćeliji Željka Rajića, šefa druge zločinačke organizacije iz Splita, nađen je telefon u februaru 2020. godine, i to kriptovani aparat. Pronalazak je prijavljen, "kripta" je oduzeta, a Rajić je kažnjen. Međutim, u proljeće sljedeće godine u njegovoj ćeliji odvijao se foto sešn s kog su mediji došli do dvije fotografije.

Na jednoj je bio Željko Rajić, koji čita roman "Ana Karenjina", a na drugoj on i još tri cimera iz ćelije. Prema osobama na fotografiji i razdobljima koja su proveli u istražnom zatvoru na Bilicama, zaključeno je kada su fotografije napravljene.

Međutim, taj telefon nije nikada pronađen, niti se nakon objave fotografija pokrenula istraga. Cijena unosa telefona u zatvor je od 500 do 1.000 evra, zavisno od toga radi li se o običnom androidu ili iPhone-u za komunikaciju pod kriptozaštitom.

Tolika je cijena bila i za šverc telefona u kaznionici Lepoglava, a osim njih unosili su se i steroidi, sredstva za smirenje i CD-ovi s filmovima. Ilegalni posao odvijao se tokom prošle godine, a nakon tajne akcije USKOK-a prijavljeno je pet osoba, dva zaposlena zatvorske ustanove, dva zatvorenika i majka jednog od njih.

U zatvoru u Šibeniku bez posla ostao kuvar

U zatvoru u Šibeniku je bez posla ostao kuvar kog je USKOK prijavio za unos droge i telefona, što je organizovao s dvojicom dobavljača iz Splita i Omiša. U dostavi zabranjenih stvari pomagao mu je i bračni par koji je takođe prijavljen, supruga je donosila kuvaru telefone i opijate, ovaj ih je davao njenom mužu, koji ih je rasparčavao po zatvoru.

Naplaćivao je od drugih zatvorenika po nekoliko hilljada kuna, a zatvorskom kuvaru je od maja do avgusta od toga dao oko 10.000 kuna. Osim USKOK-a, i Ministarstvo pravosuđa i uprave odlučilo se na "čišćenje" zatvorskog sistema.

Prošle nedjelje su u kaznionicu Glina poslali vanredni nadzor zbog dojava o pogodovanju osobama lišenim slobode od strane jedne od pravosudnih policajki.

Protiv nje je dostavljen niz izvještaja za sumnjive radnje u zatvorskim ustanovama u Osijeku, Splitu i Glini. U najnovijim je prijavljena i za pogodovanje Darku Kovačeviću Daruvarcu, pravosnažno osuđenom na godinu i devet mjeseci zbog premlaćivanja i prijetnji 18-godišnjakinji u kafiću u Zadru.

On čeka odluku o uslovnom otpustu koji je zatražio nakon odsluženja većeg dijela zatvorske kazne i visokih ocjena koje je dobio od strane nadležnih i pozitivnog mišljenja Uprave kaznionice Glina, piše Slobodna Dalmacija.

(Telegraf.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije