Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Radman: "Oluja" legitimna, Vučić se miješa u unutrašnje stvari Hrvatske

Radman: "Oluja" legitimna, Vučić se miješa u unutrašnje stvari Hrvatske
Foto: Arhiva | Radman: Oluja legitimna, Vučić se miješa u unutrašnje stvari Hrvatske
Tanjug

ZAGREB - Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman danas je "odbacio kao netačnu tvrdnju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da je operacija hrvatske vojske i policije 'Oluja' bila najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svetskog rata", i ocijenio da se Vučić "miješa u unutrašnja politička pitanja Hrvatske".

"Nama je žao što je političko vođstvo u Beogradu još uvijek na liniji poražene velikosrpske politike Slobodana Miloševića i ovo uplitanje u unutrašnja politička pitanja druge države je protivno osnovnim načelima međunarodnih odnosa i međunarodnog prava", rekao je Radman novinarima u Baškoj Vodi.

On je ocijenio da su "upravo Srbi u Hrvatskoj žrtve te politike koja je poražena u vojno-policijskoj akciji 'Oluji', u kojoj je u avgustu 1995. godine iz Hrvatske proterano više od 250.000 Srba".

Radman smatra da je ta "akcija bila legitimna i da se zasnivala na svim relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN" prenosi Hina.

"'Oluja' je sprečila etničko čišćenje i humanitarnu katastrofu u Hrvatskoj i BiH, a upravo za vreme tzv. 'Krajine' sprovođeno je etničko čišćenje od vođstva pobunjenih Srba koji su proterali s tog prostora sve Hrvate i nesrbe, a ovom akcijom (Olujom) ta je teritorija ponovo dovedena u upravno-pravni poredak Republike Hrvatske", rekao je Radman.

On je istakao i da Srbima u Hrvatskoj "ne treba mentor sa strane".

"Ne postoji više predsjednik svih Srba u Evropi. Srbi u Hrvatskoj svoja pitanja rješavaju u institucijama i u uključivosti u hrvatsko društvo, a tome u prilog ide i da je sadašnji potpredsednik Vlade, gospodin Boris Milošević iz reda srpske nacionalne manjine", naglasio je hrvatski ministar.

Dodao je i da "Srbija mora da se suoči s prošlošću" i da "mora napraviti iskorak".

"Hrvatska je upravo najbolji primjer. Na proslavi 'Oluje' bio je član potpredsednik Vlade Boris Milošević i to je ono što Hrvatska želi... nakon 25 godina da stvara hrvatsko društvo i budućnost za nove generacije koje će dijeliti jednako i prava i obveze, i gdje će se svaki građanin Republike Hrvatske osjećati bezbjedno", rekao je Radman.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije