Ex -Yu

Radnici pulskog Uljanika zalili župana pivom, gađali ga kikirikijem

Radnici pulskog Uljanika zalili župana pivom, gađali ga kikirikijem
Foto: Printscreen YouTube | Radnici pulskog Uljanika zalili župana pivom, gađali ga kikirikijem

Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik i danas su u štrajku, koji će, kako kažu, trajati do ispunjenja zahtjeva za isplatu plate.

Nakon okupljanja unutar brodogradilišta, ponovno su krenuli u protestni hod ulicama Pule, a pridružio im se i veliki broj građana.

Povorka se najprije zaustavila na Forumu pred zgradom Gradske uprave tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić, koji to, međutim, nije učinio.

Nezadovoljstvo su pritom usmjerili i prema lokalnoj vlasti pa se u nekoliko navrata čulo skandiranje "IDS lopovi" i "Mafija, mafija", ali i "Nećemo Končara".

Uputili su se zatim i prema zgradi Istarske županije, a župan Valter Flego rekao im je: "Svi smo mi na istoj strani, država treba dati novce."

Nezadovoljni radnici Uljanika župana su počeli polijevati vodom i pivom te gađati kikirikijem. Vikali su "IDS lopovi". Najavili su i da u ponedjeljak dolaze u Zagreb, javlja Regional Express.

Radnici su ponovno zatražili smjenu Uprave Uljanika koja se ni danas nije obratila ni spustila među radnike. U jednom trenutku skupina štrajkača je pokušala ući u zgradu Uprave, ali to su spriječili pripadnici policije.

Radnici Uljanika štrajkaju zbog neisplate plate za jul, koja im je trebala biti isplaćena do 15. avgusta.

U četvrtak kasno popodne u vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Đanijem Rssandom i Dankom Končarom, vlasnikom Kermas energije, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Ministar privrede, preduzetništva i trgovine Darko Horvat izjavio je po završetku kako Danko Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plata za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

"Modalitet koji u ovom trenutku nudi gospodin Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja", rekao je Horvat nakon odvojenih sastanaka.

"Končar ima viziju"

S druge strane, Horvat kaže kako su očekivali, a što se nažalost nije dogodilo, da Uprava Uljanika prezentuje neki svoj model unutar kojeg bi se moglo, prije samog kretanja u restrukturiranje brodogradilišta, osigurati barem jedna ili dvije plate kojima bi se anulirala trenutna situacija u Uljaniku.

Takođe je rekao da Končar u strateškom partnerstvu nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na prostoru 3. maja i Uljanika, no kako u ovom trenutku "nema i ne želi osigurati finansijski aranžman kojim bi se i prije samog verifikovanja plana restrukturiranja krenulo u osiguranje potrebnih sredstava za plate radnicima".

U vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 odsto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZMO) itd.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije