Ex -Yu

Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom
Rajner: Otvorena pitanja prioritet u odnosima sa Srbijom

ZAGREB - Hrvatska želi konstruktivne odnose sa Srbijom, ali je intenziviranje rada na rješavanju otvorenih pitanja prioritet u međusobnim odnosima, rekao je danas predsjednik hrvatskog Sabora Željko Rajner primajući u prvu posjetu ambasadora Srbije Miru Nikolić.

Rajner je izjavio da se to prvenstveno odnosi na rješavanje pitanja nestalih i zatočenih, završetka procesa povrata imovine i arhivske građe, povrata kulturnog blaga i rješavanje pitanja granice na Dunavu, navodi se u saopštenju Sabora, a prenijela je agencija Hina.

Predsjednik Sabora je ukazao i na važnost rješavanja položaja hrvatske manjine u Srbiji u skladu sa Sporazumom o zaštiti manjina iz 2004. godine.

"Formiranjem nove skupštine i vlade nakon parlamentarnih izbora u Srbiji koji su predviđeni u aprilu ove godine, nadamo se da će se ove teme naći u središtu naših bilateralnih razgovora", istakao je Rajner.

On je takođe naglasio da Hrvatska ne prihvaća srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se primjenjuje na hrvatske državljane, navodi se u saopštenju.

Radi se o zakonu po kojem je uhapšen i osuđen Veljko Marić i koji već neko vrijeme izaziva spor između Zagreba i Beograda.

Bivša vlada premijera Zorana Milanovića nekoliko je puta najavila da će preko Brisela tražiti promjenu tog zakona.

"Srbija je svesna potrebe rešavanja otvorenih pitanja", rekla je ambasador Nikolić i izrazila nadu da će dosadašnja saradnja i stručna pomoć koju je Hrvatska pružila Srbiji na početku njenog pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i dalje nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije