Ex -Yu

Rama: Srbiji treba magija da prije nas uđe u EU

Rama: Srbiji treba magija da prije nas uđe u EU
Foto: Ilustracija | Rama: Srbiji treba magija da prije nas uđe u EU
Tanjug

TIRANA - Albanski premijer Edi Rama izjavio je da "Srbija neće postati članica EU prije Albanije", ocjenjujući da je Beogradu "potrebno da se desi neka magija", pri čemu je uvjeren da se to "neće desiti".

Rama je to izjavio za "Politiko", koji podsjeća da je "Evropska komisija odredila Srbiju, najmnogoljudniju zemlju Zapadnog Balkana, kao i njenog manjeg susjeda Crnu Goru, kao favorite u procesu pristupanja (EU)" i "objavila da bi obje ove nacije, koje se već nalaze usred pregovora o članstvu, mogle da uđu u EU do 2025".

"Politiko" navodi da se "i Albanija i Makedonija nadaju da će narednih mjeseci dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu (u EU)", odnosno da "dvije zemlje očekuju da će Komisija u aprilu objaviti da su ispunile zadate kriterijume i potom će biti na Evropskom savjetu nacionalnih lidera u junu da odluči da li će odobriti početak pregovora".

"Mi čvrsto vjerujemo da bi izvještaj Komisije trebalo da bude pozitivan. Što se tiče Savjeta, to je borba do posljednje sekunde pošto moramo da ubijedimo sve da je samo jedna ispravna stvar koju treba učiniti", rekao je Rama.

"Politiko" navodi da, "iako Srbija ima značajnu početnu prednost, Rama predviđa da ona neće ući u EU prije njegove zemlje, prije svega zato što će Beograd morati da riješi izuzetno osjetljivo pitanje odnosa sa Kosovom, koje je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije".

"Srbija neće postati članica EU prije Albanije. To je nešto što znamo zasigurno. Srbija mora da prođe bolni proces priznanja Kosova ili barem rješenja kosovskog problema. Ja čvrsto vjerujem da je potrebno da se neka magija desi - što se neće desiti - kako bi oni ušli u EU prije nas", ocijenio je Rama.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Marko

nećete ni vi ući nigdje,osim u rupu bez dna, to su i tebe budalastoga prevarili.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije