Ex -Yu

Rasistički i homofobni ispadi hrvatska diplomatkinje

Rasistički i homofobni ispadi hrvatska diplomatkinje
Foto: Ilustracija / Ambasada Hrvatske u Berlinu | Rasistički i homofobni ispadi hrvatska diplomatkinje

ZAGREB - Prva sekretarka hrvatske Ambasade u Belrinu, Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, a njemačkoj kancelarki zamjera "nedostatak vlastite kulture", piše zagrebački portal "Index", koji je ovu priču objavio kao skandaloznu.

Podsjeća se, naime, da će Hrvatska od 1. januara naredne godine predsjedavati EU kada će, kako ističu, dobar odnos zvaničnog Zagreba i Berlina biti još važniji.

Njemačka je, ukazuje portal, i dalje najmoćnija članica Unije i da hrvatske agende krucijalno zavise od njemačke podrške, ali i zato što baš Njemačka od Hrvatske preuzima predsjedanje EU u drugoj polovici 2020.

Stalna komunikacija, koordinacija i dobri odnosi diplomatskog osoblja dvije zemalja zatu, navodi se, izuzetno bitni, ali, čini se, da Hrvatska to i ne shvata s bzirom na činjenicu na to kakve poruke širi Mađarević.

Mađarević je, piše portal, na svom Facebook profilu širi rasističke stavove, piše o "bijeloj Evropi" i tome da je samo takva Evropa "čista", širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice..

Takođe, Mađarević je tokom godina na nekoliko internetskih portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbjeglice predstavljajući ih kao prijetnju hršćanskoj Evropi, a nije propustila ni da napadne Istanbulsku konvenciju i samog premijera Andreja Plenkovića i, još važnije, piše "Index", njmačku kancelarku Angelu Merkel.

Merkelovoj je Mađarevićeva u jednom tekstu dijagnostikovala "nedostatak kulture" zbog izjave da islam pripada Njemačkoj.

Činjenica da je takva osoba istaknuti dio hrvatske diplomatske misije u glavnom gradu Njemačke predstavlja velik skandal i štetu za hrvatsku reputaciju u Berlinu i EU, navodi ovaj medij.

Na sve to, piše "Index", Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ćuti.

Navodi se da je ovaj medij uputio pitanje tom resoru da komentariše ponašanje Mađarević, ali odgovor, kažu, nisu dobili.

A, ako ga dobiju, dodaju, objaviće ga naknadno.

Ipak, ovaj slučaj je toliko skandalozan da bi mogao izazvati ozbiljne probleme u saradnji Hrvatske i Njemačke pa samo ostaje nada da će premijer Plenković intervenisati, ako već njegovi kadrovi na čelu MVEP-a nisu videli problem s tim da Hrvatsku u Berlinu predstavlja Elizabeta Mađarević, upozorio je "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije