Ex -Yu

Raskrinkano hrvatsko špijunsko leglo u Srbiji

Raskrinkano hrvatsko špijunsko leglo u Srbiji
Foto: N.N. | Ilustracija

Bezbjednosno-informativna agencija podnijela je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici protiv N. K. i D. L. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo špijunaže.

Bezbjednosno-informativna agencija je prikupila podatke koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da se D. L, bivši pripadnik MUP-a Srbije, svjesno, tajno i organizovano, uz materijalnu nadoknadu, po nalozima pripadnika hrvatskih bezbjednosnih i političkih struktura, te lica koja se nalaze u prikrivenoj službi Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA), na teritoriji Srbije angažuje na prikupljanju informacija koje imaju obavještajni karakter, prenošenju istih navedenim inostranim obavještajnim činiocima, saopštila je BIA, prenio je RTS.

U saopštenju dodaju da je D. L. preduzimao i druge aktivnosti kojima je pomagao rad hrvatskih obavještajnih struktura, a koje su usmjerene na ugrožavanje nacionalne bezbjednosti i međunarodno-političkih i ekonomskih interesa Srbije.

Naime, D. L. je dio saradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je tokom prethodnih godina oformio i koristio državljanin Hrvatske N. K. (1973), inspektor u Odjeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj i predsjednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske.

U saopštenju BIA se ističe da je N. K. oformio saradničku mrežu za prikupljanje obavještajnih informacija, za vrbovanje lica sa ovih prostora za saradnju sa hrvatskim pravosuđem, kao i za pribavljanje dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u spoljnopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije.

N. K. je svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korišćenja D. L. u obavještajne svrhe, obavljao i funkciju šefa „Istražnog tima za ratne zločine“, koji su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno odvjetništvo Hrvatske (DORH) i Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske, radi ponovnog pokretanja istražnih radnji u vezi sa ratnim zločinima, počinjenim protiv lica hrvatskog porijekla u periodu građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odjeljenja za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, navodi se u saopštenju BIA.

"Međutim, BIA je ustanovila da je N. K. svoje angažovanje na teritoriji Srbije sprovodio ilegalno, realizujući tajne, konspirativne i obaveštajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i zvaničnih kanala komunikacije i saradnje, koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dve zemlje, u vezi sa istragama i procesuiranjem okrivljenih u slučajevima počinjenih dela ratnog zločina u periodu građanskog rata u Hrvatskoj“, saopštila je BIA.

Navedeno je realizovao po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, sa krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju u skladu sa zakonom, da se ukaže na navodni politički uticaj na pomenute odluke suda, te da se ugroze bezbjednost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije, ističe BIA.

"Napominjemo da je D. L. 13. jula 2019. godine lišen slobode u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske u svojstvu pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe predvođene američkim državljaninom Majklom Dokovićem (pravo ime Iljmija Frljučkić), prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku. Za razliku od imenovanog, N. K. je trenutno nedostupan istražnim organima Republike Srbije i nalazi se van granica naše zemlje“, saopštila je BIA.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije