Ex -Yu

Razbijen balkanski kartel: Zaplijenjeni milioni evra i tona kokaina

Razbijen balkanski kartel: Zaplijenjeni milioni evra i tona kokaina
Foto: Europol | Razbijen balkanski kartel: Zaplijenjeni milioni evra i tona kokaina

HAG - Evropska policijska agencija Europol saopštila je danas da je međunarodnom operacijom "Familija" razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu.

U saopštenju se navodi da je u sklopu operacije uhapšeno 11 osoba u Evropi i pet u Aziji, a da je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona evra u gotovom novcu.

Jedan od vođa kriminalne grupe uhapšen je u Švajcarskoj gdje je zaplijenjeno 600 kilograma kokaina, dok je drugi vođa uhapšen u Hrvatskoj.

Pomenutih 600 kilograma kokaina je ukupna količina zaplijenjena u Evropi, dok je preostalih 421 kilogram zaplijenjen u Hong Kongu. 

Više od dva miliona evra u kešu, te milion evra vrijedne stvari, poput luksuznih satova i automobila, zaplijenjeno je u Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Sloveniji i Švajcarskoj.

Evropol ističe da su balkanski krijumčari koristili privatne avione za prebacivanje kokaina između Južne Amerike i Evrope, te da su brodovima prebacivali narkotike u Hong Kong i Makao.

Hrvatska policija pokrenula je istragu početkom prošle godine koja je proširena kako bi se uključile vlasti iz Južne Amerike, Azije i širom Evrope, te kancelarije američke administracije za borbu protiv narkotika (DEA), Evropol i Evropska agencija za zaštitu granica Fronteks.

U akciji su takođe učestvovale policijske agencije iz Srbije, Slovenije, Češke, Francuske, Švajcarske, Belgije i Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije