Ex -Yu

Rekordni talasi i poplave samo su najava onog što slijedi

Rekordni talasi i poplave samo su najava onog što slijedi
Foto: Pixabay | Rekordni talasi i poplave samo su najava onog što slijedi

ZAGREB - Najviši nivo mora izmjeren od 1955. kod Splita, talas rekordne visine kod Dubrovnika, poplave duž cijele hrvatske obale - sve su to samo dijelovi scenarija koji je naznaka onoga što će u godinama i decenijama koje dolaze postajati sve učestalija pojava, pišu hrvatski mediji.

Naime, s klimatskim promjenama, jačaće svi oni meteorološki fenomeni koji su rezultirali ovakvim vremenskim prilikama, prenosi portal Index.hr.

Geofizičar Mirko Orlić, specijalizovan za cunamije, kaže da je kod Dubrovnika u utorak 12. novembra izmjeren najve'i talas maksimalne visine od 10,87 metara.

Vjetar i talasi tek su dio priče o poplavama kakve malo ko pamti. Drugi dio su visoki nivoi mora.

"Arktički led je ove godine krajem oktobra bio rekordno nizak, najniži ikada do sada, a sada se izjednačio s prethodnim najnižim iz 2012. godine. Tu imamo i priču o globalnom zagrijavanju koje nije uniformno na cijeloj Zemlji, nego je veće na područjima polova, a manje u području ekvatora", navodi Orlić.

On kaže da su sadašnja zbivanja na Jadranu svojevrstan pogled u budućnost.

U posljednjih tridesetak godina, nivo mora u Jadranu porastao je za oko sedam centimetara. Prvo je rastao sporije u cijelom Mediteranu, ali posljednjih godina se izjednačio s rastom u svijetu.

"Nivo mora na Mediteranu bio je dosta stabilan šezdesetih i sedamdesetih, dok je u svijetu rastao oko 17 centimetara u 100 godina. Imali smo fazu u kojoj je nivo mora u Mediteranu bio prilično stabilan da bi se posljednjih godina rast ubrzavao. Zato imamo ove poplave. Kako će nivo rasti do kraja stoljeća, to zavisi od scenarija po kojem ćemo ispuštati gasove koji proizvode efekat staklene bašte. Prema umjerenom scenariju, nivo će rasti između 30 i 60 cm, u onom ozbiljnijem, ako se ništa ne preduzme, mogao bi rasti i do metra. Rast nivoa od sedam centimetara na Jadranu već puno utiče na poplave. Nekome se može činiti da je to malo, ali kada se doda na sve ostalo, brojka postaje značajna. Rast može činiti razliku od toga da će poplaviti 30 odsto Venecije do toga da će poplaviti 100 odsto", tumači Orlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije