Ex -Yu

Rijeke se povlače, ali vanredna situacija ostaje

Rijeke se povlače, ali vanredna situacija ostaje
Foto: Tanjug | Rijeke se povlače, ali vanredna situacija ostaje

BEOGRAD - Vanredna situacija je i dalje na snazi u gotovo čitavoj Srbiji u oblastima koje su prethodnih dana bile pogođene poplavama, osim Vojvodine.

Danas je na snazi žuti meteo-alarm, a hidrolozi upozoravaju samo na porast manjih bujičnih vodotokova u centralnoj, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

Proradila su klizišta, odsječeni su putevi, oštećeni mostovi, javio je RTS.

Poslije jakih kiša voda se iz većine poplavljenih područja u centralnoj i zapadnoj Srbiji povlači, ali je u nekim mjestima, poput Sirče, i dalje kritično.

Velika šteta nanesena je i Kraljevu, gdje je poplavljeno više od 400 kuća i objekata, oštećeno ili potpuno uništeno 16 mostova, a saobraćaj je prekinut na 20 putnih pravaca.

Razmjere štete znaće se tek nakon što na teren izađu komisije za procjenu.

Selo Adrani i naselje Grdica najviše su bili pogođeni poplavama, čak treći put u posljednjih pet godina.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da kada padne toliko kiše, ne pomažu ni obaloutvrde ni kanali.

Osim što je poplavljeno oko 450 kuća, seoskih domaćinstava, ekonomskih i privrednih objekata u ovim poplavama uništeno je 16 mostova.

Više od 20 lokalnih puteva je još u prekidu. Iz domova je evakuisana 121 osoba. Vanredno je i dijelovima opštine Vrnjačka Banja.

RTS javlja da se voda povlači, za 30 centimetara niži je nivo Zapadne Morave.

U opštini Lučani poplavljeno je 250 domaćinstava, a komisije za procjenu štete su od juče na terenu. Čiste se javne površine i privatni objekti. Trenutno je najvažnije da se prije toplih dana očiste, kako bi se izvršila dezinfekcija.

U Lučanima, Guči i okolnim selima šteta je velika, a mnogi i dalje ne mogu da se vrate u poplavljene kuće. Sto pedeset ljudi moralo je da napusti svoje domove. Oni koji nisu mogli da odu kod rođaka i prijatelja, smješteni su u Guči u javnim objektima.

Oštećeno je dvadesetak mostova. Neke je moguće osposobiti, a neki su u potpunosti zatvoreni.

Rijeke se vraćaju u korita, radi se na raščišćavanju u čemu pomaže i vojska. Sa građevinskim mašinama pokušavaju da uspostave saobraćaj u gornjem dijelu Dragačeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije