Ex -Yu

Riješen spor dug 27 godina: Republika Sjeverna Makedonija, dogovor Kocijasa i Dimitrova

Riješen spor dug 27 godina: Republika Sjeverna Makedonija, dogovor Kocijasa i Dimitrova
Foto: N.N. | Riješen sopr dug 27 godina: Republika Sjeverna Makedonija, dogovor Kocijasa i Dimitrova

SKOPLJE - Republika Sjeverna Makedonija je konačan prijedlog novog imena te bivše jugoslovenske republike, o čemu su saglasnost postigli šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, objavio je portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore.

Dogovorenim imenom dvojice ministara trebalo bi da bude stavljena tačka na ovaj 27 godina dug grčko-makedonski spor.

Očekuje se, kako se navodi, da sporazum u 11 tačaka sutra verifikuju premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, najprije u telefonskom razgovoru, što bi bio uvod za njihov susret u Prespi, gdje bi sporazum bio ozvaničen.

Pozivajući se takođe na nezvanične izvore, Telma piše da će Makedonija u junu dobiti datum za početak pregovora o prikjlučenju EU, sa ili bez konačnog sporazuma sa Grčkom.

Makedonija će, navodi se, otvoriti pregovore i bez dogovora s Grčkom pod uslovom da se dijalog o imenu okonča do decembra, s tim što bi u septembru ili oktobru, prema Telmi, najvjerovatnije 8. septembra, bio održan referendum na kojem bi se i građani izjasnil o novom imenu.

Opoziciona konzervativna grčka stranka Nova demokratija pozvala je danas Ciprasa da ne pristane da Makedonija dobije unaprijed "zeleno svjetlo" za otvaranje pregovora sa EU i priključenje NATO.

"Nezamislivo je da Grčka, poslije uspješnih pregovora, unaprijed položi oružje", rekla je portparol Nove demokratije Maria Spiraki.

Inače, plan primjene konačnog sporazuma u 11 tačaka o novom imenu je da Zaev dokument dostvi zvanično najprije parlamentu na izglasavanje, za šta je potrebna kvalifikovana većina.

Nakon što sporazum dobije "zeleno svjetlo" u makedonskom parlamentu, Grčka će obavijestiti NATO pismom da odobrava ulazak Makedonije u Alijansu, ali pod uslovom da se sprovedu i ustavne promjene.

Sljedeći korak će biti 28. i 29. juna, na samitu EU, kada će Makedonija dobiti datum za početak pregovora sa EU, a zatim 11. i 12. jula i zvanični poziv da se priključi NATO, na samitu Aijanse u Briselu.

Potom bi, kako se navodi, u Makedoniji u septembru bio organizovan referendum, ustavne promjene za šta će u Srobranju biti potrebna dvotrećinska većina.

Nakon toga, sporazum o imenu bi trebalo da bude dostavljen grčkom parlamentu na ratifikaciju.

U međuvremenu, obe strane formalno se uzdržavaju od komentarisanja koraka i dogovorenog okvira između Kodziasa i Dimitrova.

Portparol grčke vlade Dimitris Zanakopulos je u intervjuu za ERT rekao da su razgovori sa šefovima diplomatije bili zatvoreni za javnost.

"Možemo reći da smo u završnoj fazi, ali niko ne može da predvidi ishod u ovakvim složenim pregovorima, iako još uvijek sam veliki optimista i očekujem naredne korake", rekao Zanakopulos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije