Ex -Yu

Robert Golob dobio mandat za sastav nove vlade Slovenije

Robert Golob dobio mandat za sastav nove vlade Slovenije
Foto: Tanjug/AP arhiva | Robert Golob dobio mandat za sastav nove vlade Slovenije
Agencije

LJUBLJANA - Slovenački predsjednik Borut Pahor uputio je danas parlamentu prijedlog za imenovanje Roberta Goloba za mandatara nove Vlade o čemu će poslanici glasati u srijedu.

"Pismeno sam predsjednicu parlamenta obavijestio da predlažem Roberta Goloba, predsjednika stranke Pokret Sloboda, za predsjednika Vlade", kazao je Pahor na zajedničkoj konferenciji sa Golobom.

Pahor je prethodno obavio konsultacije sa liderima poslaničkih klubova svih pet stranaka u novom sazivu i utvrdio da će Golobova koalicija triju stranaka imati većinu jer ima 53 mandata od ukupno 90 poslaničkih mkesta u slovenačkom Državnom zboru, prenosi Hina.

Golob je naveo da očekuje da će poslanici o njemu kao mandataru nove Vlade glasati već u srijedu, što je prvi mogući rok i da sa koalicionim partnerima želi da skrati postupak imenovanja nove Vlade na minimum, jer je brzina u ovom slučaju ključna.

"Uspjeli smo oblikovati čvrstu i stabilnu koaliciju, a glavni razlog za to što nam se žuri je nastojanje da ovo ljeto iskoristimo za rad. Prvi prioriteti kojima ćemo se baviti su poskupljenje energenata i suočavanje s mogućim novim talasom epidemije kovida-19", kazao je budući slovenački premijer.

Najavio je da će nova Vlada nastojati da sprovodi politike koje će građane "ujedinjavati, a ne dijeliti".

"Želim biti predsjednik Vlade koja neće dijeliti birače nego ih povezivati, bez obzira na to za koju su stranku na izborima glasali", rekao je Golob.

Pošto bude potvrđen, novoimenovani premijer ima rok od najviše dvije sedmice da u parlament pošalje listu ministarskih kandidata, nakon čega slijede postupci predstavljanja pred matičnim parlamentarnim odborima i glasanje za koje je potrebna natpolovična većina glasova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije