Ex -Yu

Rode: EU neće uvoziti otvorena pitanja

Rode: EU neće uvoziti otvorena pitanja
Foto: Ilustracija/Arhiva | Rode: Za kompromis između Beograda i Prištine potrebna politička volja
Tanjug

PRIŠTINA - Ambasador Njemačke u Prištini Jern Rode rekao je da je za kompromis između Beograda i Prištine potrebna politička volja i poručio da Evropska unija neće uvoziti otvorena pitanja.

"Nezamislivo je da EU primi nove države članice koje se međusobno ne priznaju jer EU neće da uvozi sporove u svoju porodicu. Srbija je otvorila nove klastere u pregovorima, a Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju, te dve stvari nisu povezane, nema prečica na putu ka EU", rekao je Rode sinoć za RTK.

Komentarišući nedavne policijske akcije na severu KiM, on je ocijenio rekao da one nemaju etnički prefiks i da su uhapšeni različitih nacionalnosti.

Dodao je i da ne vidi zašto bi neko te akcije predstavio kao akcije protiv Srba.

"One imaju za cilj borbu protiv korupcije i kriminala, ali, ako neko misli da je ovim akcijama nepravedno ugrožen, može se žaliti sudu", poručio je Rode.

Govoreći o nesprovođenju odluke tzv. ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, ambasador ističe da "ne možete birati koje ćete odluke suda sprovesti".

Dodao je da je razočaran što nekoliko vlada u nizu nije sprovelo odluku suda.

"Vlada koja tvrdi da želi da ojača vladavinu prava, urušava sopstveni kredibilitet jer ne sprovodi odluke suda, istog suda koji se koristi za opravdanje o nesprovođenju Zajednice srpskih opština. Sudske odluke treba sprovesti bez obzira da li vam se sviđaju ili ne, i ja ne volim da plaćam porez ali moram", zaključio je Rode.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije