Ex -Yu

Rogozin: Srbija je uvijek bila strateški partner Rusije u Evropi

Rogozin: Srbija je uvijek bila strateški partner Rusije u Evropi
Foto: Tanjug | Rogozin: Srbija je uvijek bila strateški partner Rusije u Evropi

SOČI - Potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin izjavio je da se odnosi između Rusije i Srbije tradicionalno razvijaju "u duhu međusobnog povjerenja i višestrane saradnje", istakavši da je Srbija uvijek bila strateški partner Rusije na Balkanu i u Evropi.

On je to rekao u subotu u Sočiju, na 16. zasjedanju srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, gdje je sa potpredsjednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem potpisao Protokol o saradnji.

Rogozin je podsjetio da su upravo u Sočiju pre pet godina predsednici dvije zemlje potpisali Deklaraciju o strateškom partnerstvu Rusije i Srbije, prenosi danas Tass.

Rusko i srpsko rukovodstvo, ukazao je potpredsjednik Vlade Rusije, posvećuje veliku pažnju održavanju intenzivnog političkog dijaloga i progresivnom razvoju međudržavnih odnosa.

"Za samo nekoliko dana, naše zemlje će obilježiti 180-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa", rekao je Rogozin, istakavši da je prva posjeta Aleksandra Vučića kao predsjednika Srbije Moskvi bila najvažniji događaj krajem prošle godine.

"Na sastanku 19. decembra 2017, predsjednici dvije zemlje razgovarali su o čitavom nizu bilateralnih pitanja, dajući prioritet ekonomiji, a naš Međuvladin komitet služi kao važan instrument za produbljivanje te saradnje", rekao je Rogozin.

On je naveo i da, pored tradicionalnih odnosa bilateralne saradnje - kao što su energetika, saobraćajna infrastuktura, poljoprivreda - dvije zemlje razmatraju i saradnju u novim oblastima kao što je uspostavljanje lokalne proizvodnje ruskih kompanija u Srbiji, saradnja na polju visokih tehnologija i inovacija, civilnog vazduhoplovstva i drugo.

Rogozin je istakao da je trgovinska razmjena između Rusije i Srbije porasla za 23 odsto u 2017. godini.

Pomenuo je i dalje aktivnosti Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, koje obuhvataju operacije velikih razmjera u cilju čišćenja teritorije od mina, gašenja požara...

Rusija, rekao je Rogozin, namjerava da nastavi rad na rješavanju humanitarnih problema u regionu, istakavši da je ruska stranka otvorena za saradnju s trećim zemljama i da računa na obezbjeđivanje međunarodnog statusa za Srpsko-ruski centar u Nišu.

Takođe, ukazao je na rastući udio inovativne komponente u bilateralnoj saradnji, odnosno udio projekata koji su vezani za promovisanje ruskih visokotehnoloških proizvoda na srpskom tržištu.

"Ubijeđen sam da će takvi projekti doprinijeti daljem razvoju i jačanju rusko-srpskih odnosa generalno, za dugoročnu perspektivu", zaključio je potpredsjednik Vlade Rusije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije