Ex -Yu

Rojters: Srpska vojska pokazala mišiće

Rojters: Srpska vojska pokazala mišiće
Foto: Tanjug | Rojters: Srpska vojska pokazala mišiće
Tanjug

PASULJANSKE LIVADE - Pod budnim okom predsjednika Aleksandra Vučića i stranih diplomata vojska Srbije pokazala je danas mišiće, pucanjem iz bojeve municije u simuliranom napadu na položaje pobunjenika na poligonu Pasuljanske livade, izvijestila je danas agencija Rojters o vežbi "Sadejstvo 2018."

Taktička vježba "Sadejstvo 2018" uslijedila je tri dana nakon što je kosovska policija upotrijebila silu da rastjera srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici na nemirnom sjeveru Kosova i na kratko privela zvaničnika srpske vlade, piše britanska agencija.

Taj incident je, kako se ocjenjuje, pojačao već napete odnose između Srbije i Kosova.

Vježba, u kojoj je učestvovalo više od 900 vojnika, dio je planirane obuke za 2018. godinu, a Rojters citira Vučićevu izjavu novinarima da smo "uvek bili dobri vojnici, želimo da imamo više takvih... želimo da budu još bolje obučeni".

Srpski vojni budžet u 2018. je 70,5 milijardi dinara odnosno 595 miliona evra, što je 23,6 procenta više nego prošle godine, napominje agencija i dodaje da srpska vojska uglavnom koristi sovjetsku tehnologiju iz 80-tih godina, ali da Beograd želi da modernizuje svoju opremu.

Britanska agencija navodi i da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali i jedna od malobrojnih država Balkana koja nije članica NATO saveza, krajnje nepopularnog, kako ističe, među Srbima od bombardovanja čiji je cilj bio protjerivanje srpskih snaga sa Kosova.

Srbija koja je proglasila vojnu neutralnost, pridružila se 2006. godine programu NATO Partnerstvo za mir i 2015. potpisala Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) - najviši stepen saradnje Alijanse i jedne zemlje koja nema aspiracije da joj se pridruži, navodi Rojters.

Agencija napominje da Srbija takođe gaji i bliske vojne veze sa Rusijom, svojim tradicionalnim pravoslavnim i slovenskim saveznikom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 5

BL_mrkonjic

Krme prljavo nisu to dimije to su ti mamine gace usrane.

sirotanovic

Ima da dimije lete kad vam budemo cepali bule u smrdljive shupkove mamicu vam jebem islamsku

beg

Pjevanje curcu-palcu. NATO je uzeo Kosovo za bazu Bond. Siptari tu nisu bitni. Jedino mozda da se prema rezoluciji 1244 Srpska policija i vojska vrate na sjever Kosova. Mada mi nije jasno zasto do sad to nisu uradili.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije