Ex -Yu

Rosu upotrijebila suzavac, upućene dodatne jedinice

Rosu upotrijebila suzavac, upućene dodatne jedinice
Foto: Tanjug/AP | Rosu upotrijebila suzavac, upućene dodatne jedinice
Agencije

PRIŠTINA - Kosovske policijske snage bacile su suzavac na okupljene građane kod prelaza Brnjak i kod administrativnog punkta Jarinje u opštini Zubin Potok.

U toku je intervencija policijskih snaga, a nešto ranije iz Prištine su upućene dodatne snage Rosu na sjever Kosova.

Srbi sa Kosova i Metohije uznemireni su zbog poteza Prištine da na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak pošalje jedinice Rosu.

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak, Merdare, Mutivoda, Bijela Zemlja i Mučibaba od jutros je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije sa srpskim registraskim tablicama i tablicama sa oznakama kosovskih gradova.

"Vozači automobila ili teretnih vozila koji nemaju nove tablice sa oznakom RKS moraju, uz plaćanje takse od pet evra sa rokom važnosti od dva mjeseca uzeti takozvane probne tablice koje se izdaju sa oznakom opštine na kojoj boravi vozač automobila", rečeno je Srni na administrativnom prelazu Merdare.

Dežurni pripadnici Kosovske policijske službe pojasnili su da vlasnici automobila koji žive na teritoriji Kosova i Metohije imaju obavezu da u narednih pet dana u bilo kom registracionom centru ili osiguravajućoj kući podignu probne tablice.

U suprotonom, biće im zabranjeno kretanje i protiv njih će biti podnesene prekršajne prijave, tvrde iz Kosovske policijske službe.

Vlasnici vozila koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i upisani su u centralni registar moraće da izvrše preregistarciju vozila po cijeni od pet centi po kubikaži vozila, a moraju platiti i dodatnu registraciju koja se kreće od 270 do 450 evra, u zavisnosti od kubikaže vozila.

Iz kosovske policije savjetuju vozačima koji imaju samo dokumenta Republike Srbije da izađu i uđu na teritoriju Kosova i Metohije, da bi njihova dokumentacija bila unesena u odgovarajući "carinski i granični sistem Kosova".

Ova naredba je na prelazu Merdare proizvela kolone automobila sa srpske strane u dužini od nekoliko kilometara, a razlog više zakrčenju administrativnog prelaza su kamioni sa robom koji su se jutros zatekli na prelazu, kao i oni koji tek pristižu.

Miodrag Joksić rekao je Srni da je na administrativnom prelazu Merdare čekao više od tri časa i da se nazad u centralnu Srbiju vratilo više desetina vozila jer su vozači odbili da plate, preuzmu i pred kosovskom policijom postave probne tablice sa oznakom RKS.

"Ovo je igra s narodom. Nikom, pa čini mi se ni policiji, nije jasno šta treba da rade i koje mere da primenjuju. Čas kažu nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju sa srpskim tablicama, čas kažu dozvoljen je, a to zavisi od toga ko je vozač auta", kaže on.

Prema njegovim riječima, ukoliko ste Albanac ili pripadate nekoj drugoj naciji, izuzev srpskoj, slobodno ulazite sa srpskim tablicama na Kosovo i Metohiju.

Uprkos tenzijama koje je izazvala odluka prištinskih vlasti, iz Kfora je saopšteno da je bezbjednosna situacija mirna i stabilna te da su pripadnici Kfora spremni da kao treći bezbjednosni stub, poslije Kosovske policijske službe i EULEKS-a, reaguju ukoliko dođe do narušavanja javnog reda i mira.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije