Ex -Yu

Rot: Uz hrabrost i dobru volju do rješenja za Kosovo

Rot: Uz hrabrost i dobru volju do rješenja za Kosovo
Foto: Tanjug | Rot: Uz hrabrost i dobru volju do rješenja za Kosovo

BEOGRAD - Zamjenik ministra spoljnih poslova Njemačke Mihael Rot kaže da je optimista da se uz dobru volju i hrabrost može doći do rješenja za Kosovo.

Rot, koji boravi u Beogradu, smatra i da probleme ne treba rješavati povlačenjem novih granica. 

Države Zapadnog Balkana, kako kaže Rot, iza sebe imaju tragičnu istoriju, strašan građanski rat sa stotinama hiljada mrtvih, milionima protjeranih i raseljenih zbog čega apeluje na sve da iz te tragične istorije izvuku pouke. 

"Budućnost Zapadnog Balkana su društva koja su otvorena za sve narode, religije, kulture. Za to se zalažu i Evropa i EU. Zbog toga još jednom mogu samo da upozorim da se problemi ne rješavaju time što se povlače nove granice", rekao je Rot za Tanjug. 

Rot nije direktno odgovorio na pitanje šta bi, po mišljenju Berlina, koji se protivi korekciji granica, podjeli ili razmjeni teritorija, bilo kreativno rješenje za Kosovo. 

On napominje da to nije samo pozicija Njemačke, već da taj stav dijeli i velika većina članica EU, te da je riječ o zajedničkom stavu Unije. 

"Imam utisak da ni na samom Zapadnom Balkanu, a često ga posjećujem, nigdje ne postoje simpatije ili saglasnost za takvo rješenje. Otvaranje te Pandorine kutije može da ima veoma opasne posljedice", upozorava Rot. 

Odgovarajući na pitanje šta Srbija može da očekuje od Njemačke u kontekstu rješavanja kosovskog pitanja, Rot je rekao da EU treba da bude vidljiva i angažovana u regionu, kao i da je Njemačka svjesna svoje odgovornosti za Zapadni Balkan. 

"Za EU može da postoji trajni mir samo ako u svim zemljama Zapadnog Balkana mogu da se garantuju demokratija, stabilnost, pravna država, i prije svega pomirenje u regionu", naveo je Rot. 

Srbija je, kako ističe, postigla mnogo u pregovorima o pristupanju EU, a sporazum o normalizaciji sa Kosovom je centralni dio tih pristupnih pregovora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije