Ex -Yu

Rusi hvale Milanovića, Ukrajinci ulažu protest

Rusi hvale Milanovića, Ukrajinci ulažu protest
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell | Rusi hvale Milanovića, Ukrajinci ulažu protest

ZAGREB, MOSKVA - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović postao je zvijezda državnih medija u Rusiji poslije svog komentara o Ukrajini.

Mediji bliski Kremlju Milanovića predstavljaju kao "konačno jednog razumnog evropskog čelnika", a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za tamošnje medije.

"Hrvatski predsjednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usuđuju to da kažu", rekao je direktor moskovskog Centra za evropska pitanja i strategiju Timofej Bordačov.

Međutim, Milanovićeva izjava nije dobro primljena u Kijevu. Iz Ministarstva inostranih poslova Ukrajine saopšteno je da je zbog izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovićeva u Ministarstvo pozvana ambasadorka Hrvatske u Ukrajini Anica Đamić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio se promptno Ukrajini zbog izjave predsjednika države Zorana Milanovića i odbacio predsjednikove izjave da će povući hrvatske vojnike iz Ukrajine, jer ih tamo i nema.

Plenković je rekao da su Milanovićeve izjave nestvarne, njegova izjava o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji je uvredljiva.

"Ovim putem se izvinjavam Ukrajincima, Ukrajinkama, u ime hrvatske vlade izvinjavam se Ukrajini, jednoj od prvih država koje su priznale državu Hrvatsku i zemlji koja trenutno ima okupirane dijelove, kao što je imala Hrvatska", naveo je Plenković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije