Ex -Yu

Rusija: Zoran Milanović u bazi neprijatelja Ukrajine

Rusija: Zoran Milanović u bazi neprijatelja Ukrajine
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL | Rusija: Zoran Milanović u bazi neprijatelja Ukrajine

Iz ministarstva spoljnih poslova Rusije danas su rekli da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović "uvršten u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje lične podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine".

Rekao je to zamjenik portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksej Zajcev na redovnoj konferenciji za medije u Kremlju.

"Bilo koji zapadni službenik koji iznese stav drugačije od službenog platiće svojim ugledom i karijerom, a moguće je i da će mu biti ugrožena sigurnost. Tako je viceadmiral Kay-Achim Schönbach, zapovjednik njemačke mornarice, prisiljen na ostavku nakon što je izjavio da je Krim zauvijek izgubljen", rekao je Zajcev.

"Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kao i njemački admiral, nakon izjave da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, uvršten je u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje lične podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine", rekao je.

"Kao što znate, novinar Roman Cimbaljuk, koji je na toj stranici završio zbog suprotstavljanja ukrajinskom režimu, kasnije je ubijen. U takvoj atmosferi nije čudno to što između Donbasa i Kijeva napetosti ne prestaju", dodao je zamjenik portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Što piše na stranici Mirotvorac?

Na web stranici Mirotvorac, koju je spomenuo ruski službenik, stvarno postoji dio posvećen Zoranu Milanoviću. Na stranici ga nazivaju "saučesnikom ruskih osvajanja" te se navodi kako "učestvuje u informativnim specijalnim operacijama Kremlja".

Stranica Mirotvorac prenosi cijelu Milanovićevu izjavu o Ukrajini, koja je izazvala burne reakcije u Hrvatskoj i EU, a navodi se i kako je Milanović nedavnu posjetu premijera Plenkovića Ukrajini nazvao "čistim šarlatanstvom".

Na stranici Mirotvorac se od ukrajinskih državnih tijela traži da njegovu objavu razmotre kao izjavu o "počinjenju namjernih radnji ovog građanina protiv nacionalne bezbjednosti Ukrajine, mira, sigurnosti čovječanstva i međunarodnog reda i zakona, kao i drugih krivičnih djela".

Što je to rekao Milanović?

Zoran Milanović je, podsjetimo, nedavno dao niz izjava koje su u direktnoj suprotnosti s onim što o tenzijama između Ukrajine i Rusije govore EU i NATO, čija je Hrvatska članica.

"Ukrajini nije mjesto u NATO-u, a situacija na ukrajinsko-ruskoj granici je ozbiljna kriza iza koje prvenstveno stoji dinamika američke unutrašnje politike", rekao je Milanović dodajući da se Hrvatska ni na koji način neće uplitati u krizu dođe li do njene eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike.

Milanović je rekao i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je Evropska unija podstakla "državni udar" u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Milanović smatra da postoje načini da se Ukrajina sačuva kao "čitava država ili 99 odsto nje" i da joj se ekonomski pomogne, ali je dodao da joj nije mjesto u NATO savezu, u kojem, na primjer, nisu ni neutralne Finska, Austrija i Švedska pa su sigurne zemlje.

Prozvao i američkog predsjednika Bajdena

Ova kriza, "to nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom, to ima veze s dinamikom američke unutrašnje politike Džozefa Bajdena i njegove administracije", rekao je Milanović naglasivši da kod američke vlade u "pitanjima međunarodne sigurnosti vidi nekonzistentnost i opasno ponašanje".

Milanović smatra kako je Bajdenova demokratska vlada pod pritiskom vlastitih "jastrebova" u stranci, ali sada i onih republikanskih koji su "do juče opravdavali i podržavali ziherašku i mirnu politiku" bivšeg predsjednika Donalda Trampa prema Moskvi, a sad pritišću Pentagon i Bajdena da se prema Rusiji postavi čvrsto.

"Ovo se događa u predsoblju Moskve, glavnog grada Rusije. Aranžman koji će voditi računa o bezbjednosnim interesima Rusije se itekako mora naći i naći će se", rekao je Milanović.

Milanović je rekao da Hrvatska s tim nema ništa niti će imati ništa i dodao, kritikujući još jednom angažman premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini.

Politico: Hrvatska operacija izazivanja konfuzije

Milanović je, u skladu sa svojim standardima, proizveo baš suprotno - Hrvatska se odjednom našla usred priče o Ukrajini i Rusiji, baš zahvaljujući njegovim izjavama. Ne da Milanović nije postigao da nemamo ništa s tom krizom nego je na Hrvatsku navukao svjetla reflektora sa svih strana.

Hrvatsku i Milanovića je ismijao utjecajni portal Politico u članku u kojem se konstatuje da je "Hrvatska posijala zbunjenost najavom da će povući trupe iz Ukrajine".

Politico ironično piše kako je usred ukrajinske krize došlo do iznenadnog vojnog manevra - "hrvatske operacije izazivanja konfuzije".

"Hrvatski predsjednik Zoran Milanović došao je na naslovnice u utorak kad je izjavio da bi povukao vojsku iz sastava NATO snaga na istoku Evrope ako bi došlo do sukoba u Ukrajini", piše Politico te naglašava da je Milanović tu izjavu dao u "firmi slatkiša".

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije