Ex -Yu

Rusija upozorava na "zloglasni plan A"

Rusija upozorava na "zloglasni plan A"
Foto: RIA Novosti | Rusija upozorava na "zloglasni plan A"
Tanjug

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukazalo je na to da se intenziviraju napori da se integrišu oblasti naseljene Albancima na Balkanu.

Rusko ministarstvo je upozorilo da se time komplikuje dijalog Beograda i Prištine i podriva atmosfera povjerenja širom regiona.

Ministarstvo je u saopštenju ocijenilo da "zapadni pokrovitelji Tirane nastavljaju da se pretvaraju da ne primjećuju aktivne 'velikoalbanske' aspiracije".

Intenziviranje napora da se intergišu oblasti naseljene Albancima u nizu susjednih balkanskih zemalja i institucionalizacija ovog procesa u okviru regionalnog Saveza albanskih opština nije bezazleno, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo, s druge strane, navodi da ne može da ignoriše "niz koraka koje preduzima aktuelno albansko rukovodstvo, u vezi sa konsolidacijom 'albanskog faktora' u sklopu regionalne politike Tirane".

U tom kontekstu, podsjeća da je premijer Albanije Edi Rama "otvoreno rekao da je Kosovo za njega dio Albanije" i da "ujedinjenje Albanije i Kosova nije plan B, već plan A".

"Realizaciju tog plana, albanski premijer povezao je sa unutrašnjopolitičkom i spoljnopolitičkom debatom oko moguće korekcije granice pokrajine, odnosno u okviru procesa dijaloga posredstvom EU s ciljem postizanja odgovarajućeg rješenja između Beograda i Pristine", navodi se u saopštenju.

Čini se, ocjenjuje rusko ministarstvo, da u Tirani misle da postizanje takvog sporazuma između Beograda i Prištine predstavlja pretpostavku za dalje sprovođenje zloglasnog "'plana A".

Ministarstvo je pozvalo zapadne partnere Albanije da konačno reaguju na "očigledne albanskocentrične težnje" Tirane i da, umjesto formiranja sumnjivih struktura na lokalnom nivou, osiguraju da Priština ispuni svoje obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na KiM.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 2

Zlatomir

nema veze jer će ionako oružje otjerati i šipke i amere a to Rusi odlično znaju

Davor

Samo dokaz da je i tito bio duboko umjesan u sve. On je naseljavao KiM sa siptarima koji su kao bjezali od Envera Hodze. Tito je i uklonio Rankovica koji je bio tata-mata za siptare. Stvorio je Azema Vljasia itd, itd. I sad ti siptari svojataju KiM.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije