Ex -Yu

Ruski špijuni vrbuju srpske oficire?

Ruski špijuni vrbuju srpske oficire?
Foto: Screenshot | Ruski špijuni vrbuju srpske oficire?

BEOGRAD - Ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe GRU, za koga se vjeruje da je Georgij Kleban, snimljen je kako daje novac jednom navodno srpskom oficiru, koji je njegova obavještajna veza u Srbiji, objavio je "Blic".

Ne zna se kada je nastao snimak, ali je objavljen 17. novembra na Jutjubu, njegova autentičnost potvrđena je za "Blic", a u međuvremenu je premijerka Ana Brnabić izjavila da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svojstvu vrhovnog komandanta dao nalog srpskoj VBA da istraži slučaj.

Prema saznanjima Blica, inače, na snimku sa ruskim obavještajcem je "visokopozicionirani srpski agent, oficir".

Taj video su prenijeli brojni mediji u Srbiji i regionu, među kojima i portal Radija "Slobodna Evropa", koji je prenio i mišljenje eksperata da je snimak autentičan.

Na snimku se vidi susret dvojice muškaraca u Zemunu, a jednom od njih je na snimku lice zamagljeno, kako bi se sakrio njegov identitet, a za koga se tvrdi da je sprski zvaničnik "agent, oficir".

 

Drugi muškarac je Georgij Kleban potpukovnik ruske vojske, koji je, kako je potvrđeno za RSE u Ministarstvu spoljnih poslova, bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, a sa te pozicije je udaljen u junu ove godine.

Snimak pokazuje da su se dvojica muškaraca susreli na parkingu, gdje se nalazi automobil srpskog oficira, potom kako sjede u obližnjem kafeu.

Ono što je najvažnije na snimku je da njih dvojica razmjenjuju "kese", a na kraju snimka se vidi kako srpski oficir iz kese vadi flašu pića i novac u koverti, koji prebrojava u svom automobilu.

BIA potvrdila autentičnost snimka

Snimak je definitivno autentičan i na njemu se nedvosmisleno nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban, rečeno je Tanjugu u BIA.

Kada je riječ o drugom čovjeku sa snimka, za koga su mediji objavili da je srpski agent, u BIA kažu da na tom slučaju intenzivno rade VBA i sve ostale bezbjednosne službe, uključujući i samu BIA, kako bi svi relevantni podaci biti postupni državnom vrhu, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

O detaljima slučaja, javnost će biti obaviještena nakon sednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koja će biti održana sutra.

POVEZANA VIJEST: Špijunska afera u Srbiji? Vučić naložio ispitivanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije