Ex -Yu

SAD blokirala Izrael da proda avione Hrvatskoj

SAD blokirala Izrael da proda avione Hrvatskoj
Foto: N.N. | SAD blokirala Izrael da proda avione Hrvatskoj

ZAGREB - Amerika je blokirala Izrael da Hrvatskoj proda 12 borbenih aviona F-16, ranije kupljenih od SAD.

Jutarnji list, pozivajući se na izraelske medije, prenio je da prodaju nije odobrio američki ministar odbrane Džejms Matis.

Prema istim izvorima, navodi se da je izraelska vlada prije tri sedmice dobila poruku iz Vašingtona da im SAD ne da dozvolu za prodaju avione Hrvatskoj.

Naime, američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji.

Jutarnji piše da su u Trampovoj administraciji navodno bjesni zbog činjenice da je Izrael bio neiskren i da je pokušao da zaradi na račun SAD.

Navodi se i da je Izrael nadogradio elektronski sistem aviona kako bi ih prodao Hrvatskoj.

Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo da prodaje avione, posebno ako na tenderu učestvuju i SAD.

Sjedinjene Države su na istom tenderu Hrvatskoj, precira se, ponudile novi F-16 Block 70.

Osim toga, javna je tajna da su upravo Amerikanci tražili od Grčke da se javi na hrvatski tender sa svojim polovnim avionima F-16 i stali su iza te ponude.

Mediji takođe navode kako je “hrvatska strana besna jer je posao zapeo i poslata je poruka Izraelcima da riješe problem što je prije moguće”.

Da postoje problemi oko realizacije ovog posla dao je naslutiti i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, kada je prije nekoliko sedmica u Briselu rekao da je tekst ugovora između Izraela i Hrvatske gotov i da se čeka odobrenje američke vlade te da je “hrvatska strana učinila sve što je mogla”.

Jutarnji list je dobio nezvaničnu potvrdu iz vladinih krugova da postoje ozbiljni problemi oko realizacije ovog posla zbog svađe između SAD-a i Izraela.

Ambasada SAD o zabrani kupovine aviona iz Izraela 

Američka Ambasada u Zagrebu saopštila je danas da sa Hrvatskom i Izrealom sarađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao. 

U saopštenju se navodi da oni "sarađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano za detalje predloženog ugovora o kupovini aviona F-16".
"Tokom pregovora, bili smo dosledni i jasni vezano za tehničke uslove pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

"U ovim trenucima aktivno sarađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog perioda" navodi se u saoštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije