Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"SAD naoružavaju Prištinu na štetu mira na Balkanu"

"SAD naoružavaju Prištinu na štetu mira na Balkanu"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | "SAD naoružavaju Prištinu na štetu mira na Balkanu"
Tanjug

MOSKVA - Zamjenik portparola Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Zajcev rekao je da Rusija sa žaljenjem i i zabrinutošću prate informacije o američkim isporukama naoružanja i vojne tehnike vlastima u Prištini.

U saopštenju, koje je Ambasada Rusije u Srbiji dostavila Tanjugu pozivajući se na zvanični sajt MIP Rusijejda je Zajcev danas na brifingu MIP-a naglasio da to SAD rade otvoreno, na štetu međunarodnih napora koji su usmjereni na obezbjeđenje mira i stabilnosti na Balkanu i stoga nisu kompatibilni sa militarizacijom samoproglašene Republike Kosovo.

Zajcev kaže da se zamisao Vašingtona sastoji u tome da pomogne kosovskim Albancima da formiraju sopstvenu "vojsku", ali da se time grubo krše tačke Rezolucije 1244 SB UN koja predviđa upravo demontažu bilo kojih militarizovanih formacija kosovskih Albanaca, dopuštajući prisustvo u pokrajini isključivo međunarodnog mirovnog kontingenta.

"Pozivamo sve koji nisu ravnodušni prema situaciji na Balkanu i budućnosti tog osjetljivog regiona, da ne dozvole korake koji su bremeniti njegovom destabilizacijom, povećanjem eksplozivnog konfliktnog potencijala", rekao je Zajcev.

Mediji su prije nekoliko dana pisali o tajnom ugovoru između Vašingtona i Prištine, prema kojem je na Kosovo stigao kontingent oklopnih vozila koje su prištinske vlasti kupile od SAD, kao i to da je komandant prištinskih bezbjednosnih snaga Rahman Rama potvrdio da je drugi dio kontingenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao na KiM u subotu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije