Ex -Yu

"SAD treba da isplate kompenzaciju Srbiji za bombardovanje"

"SAD treba da isplate kompenzaciju Srbiji za bombardovanje"
Foto: Ilustracija | "SAD treba da isplate kompenzaciju Srbiji za bombardovanje"

MOSKVA - Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota da Srbi na bombardovanje 1999. godine moraju da gledaju u široj perspektivi.

"Zapravo, Sjedinjene Američke Države trebalo bi da prvo da upute izvinjenje onima koje su bombardovali, a zatim da isplate kompenzaciju za pobijene, ranjene i one kojima je narušeno zdravlje zbog bombi sa osiromašenim uranijumom. A tek onda, kada stvore odgovarajući, a ne parcijalno-toksičan temelj, da pozovu da se 'krene naprijed'", napisala je Zaharova na svojoj stranici na Facebooku.

Ranije je odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot pozvao Srbe da NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine posmatraju u široj perspektivi.

"Ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vrijeme. Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsjetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine prošlog vijeka i dešavanja za vrijeme Miloševićevog režima. Dvije decenije su prošle od tada. Krajnje je vrijeme da krenemo naprijed i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak“, izjavio je Skot u intervjuu za "Kurir".

U martu je NATO saopštio da je bombardovanje Jugoslavije bilo potrebno i legitimno.

NATO snage su 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, pokrenule operaciju na teritoriji Savezne Republike Jugoslavije. U napadima zapadne avijacije uništeni su ne samo vojni objekti, već i škole i bolnice. Tokom borbenih dejstava, koja su trajala 78 dana, poginulo je više od 2.000 ljudi. I poslije 20 godina Srbija, Crna Gora i region osjećaju posljedice agresije Sjevernoatlantske alijanse.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije