Ex -Yu

SDP ispred HDZ-a, prvi put poslije 2016.

SDP ispred HDZ-a, prvi put poslije 2016.
Foto: N.N. | SDP ispred HDZ, prvi put poslije 2016.

ZAGREB - Prvi put od 2016., otkako se sprovodi istraživanje CroElecto, aktuelna najuticajnija opoziciona SDP, Davora Bernardića, ima veću podršku od vladajućeg HDZ, Andreja Plenkovića.

Kako je prenio Maxportal, kada bi naredne j bili izbori za Hrvatski sabor u celoj Hrvatskoj kao jednoj izbornoj jedinici za SDP bi glasalo 23,32 odsto, a za vladajući HDZ 21,20 odsto građana.

HDZ-ovim biračima postavljeno je i pitanje jesu li zadovoljni Plenkovićevim vođenjem stranke.

Iako je 50,56 odsto HDZ-ovih birača odbilo da odgvori na pitanje, nezadovoljstvo Plenkovićem iskazalo je 28,89 odsto, dok je samo 20,56 odsto izrazilo zadovoljstvo smjerom u kojem Plenković vodi HDZ.

Drugim riječima, da su iduće nedjelje izbori, u Saboru bi sedili SDP, HDZ i nacionalne manjine jer treća, četvrta i peta stranka zajedno nemaju ni 10 odsto podrške.

Neodlučnih ispitanika je čak 27,68 odsto, a stranke sa značajnim postotkom još su HKS (2,12), Most, koji je potonuo na ispod dva odsto (1,88) i stranka Ivana Pernara (1,06).

Preostale brojne stranke i nezavisne liste, uključujući GLAS i IDS (po 0,94 odsto) ne prelaze jednopostotnu marginu.

Istraživanje je sprovedeno 8. do 15. jula na reprezentativnom uzorku od 1.041 ispitanika stratifikovanom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama (starost, stepen obrazovanja, radni odnos, pol).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije