Ex -Yu

SDP popravio rejting, HDZ-u pada podrška birača

SDP popravio rejting, HDZ-u pada podrška birača
Foto: Ilustracija | SDP popravio rejting, HDZ-u pada podrška birača

ZAGREB - Hrvatska politički završava godinu u sjeni predsjedničkih izbora. Upravo su oni mnogim strankama pomogli da poprave rejting, a nekima da ga sruše.

Vidljivo je to iz redovnog mjesečnog istraživanja CROBAROMETAR koje donosi Dnevnik Nove TV, a sprovodi agencija IPSOS.

SDP je očito na krilima uspjeha svog predsjedničkog kandidata popravio svoj rejting u odnosu na HDZ. HDZ je i dalje prva stranka, ali u padu s podrškom na kraju godine od 25,2 posto.

SDP je blago popravio podršku i sada su na 21,5 posto. I pad HDZ-a i rast SDP-a i dalje su unutar statističke greške, ali važniji su trendovi. HDZ je, na primjer, prije godinu dana u odnosu na SDP bio u prednosti od 14 postotnih poena. SDP se nakon evropskih izbora "probudio", ali HDZ nije počeo padati. Tek sada u decembru.

Izborni prag prelazi i lista osobe koja više nema parlamentarnih ambicija, Mislav Kolakušić sa svojom bi listom, da ide na parlamentarne izbore, dobio 5,7 posto birača. Oni će tako morati naći nekog drugog da ih "zastupa". I te tri opcije jedine prelaze prag.

Ostale stranke da bi opstale biraće saradnju s HDZ-om ili SDP-om. Živi zid tako ima podršku 4,7 posto. Most nikako da se oporavi i godinu završava na 3,7 posto. Lista Ivana Pernara je na 3,2 posto. Pametno godinu završava na 2,9 posto podrške.

Bandićeva stranka blago gubi podršku i sada mogu računati na 2,5 posto birača. START Dalije Orešković na krilima njenih rezultata osvaja 2,5 posto. Hrvatski suverenisti, koji se prvi put testiraju, su na 2,5 posto. HSS je na 2,4, a stranka Promijenimo Hrvatsku je na 2,2 posto. HSU godinu završava sa dva posto, IDS je na 1,5 posto, a HNS na 1,4 posto. Glas u decembru 2019. može računati na 1,1 posto, a na istu podršku od 1,1 posto mogu računati i Zeleni. Ostale stranke su ispod jedan posto od ljevice do desnice i ukupno imaju sedam posto, a neodlučnih je šest posto.

Napomena 

Istraživanje je sprovedeno između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 982 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom ličnog anketiranja. Maksimalna greška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije