Ex -Yu

SDSS-u sva tri mandata srpske manjine

SDSS-u sva tri mandata srpske manjine
Foto: Tanjug/AP | SDSS-u sva tri mandata srpske manjine

ZAGREB - Na izborima održanim u nedjelju u Hrvatskoj, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, Pupovac je osvojio 10.732 glasa, Jeckov 8.375, a Boris Milošević 7.712 glasova, prenosi Hina.

Pored njih, kandidati su bili Srđan Milaković (2.010 glasova), Siniša Ljubojević (1.196) i Jovica Radmanović (1.178).

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru ponovno će zastupati kao i u poslednjem sazivu sabora Robert Jankovics koji je bio i jedini kandidat.

Za zastupnika italijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin koji je bio jedini kandidat, a za njega je zanimljivo to sto je u saborske klupe prvi put ušao još daleke 1992., i smatra se najdugovečnijim saborskim poslanikom.

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i na poslednjim parlamentarnim manjinama 2016., osvojio Vladimir Bilek (1.514), dok je njegov protukandidat Ivan Komak dobio 180 glasova.

Veljko Kajtazi ponovno će biti saborski poslanik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i jevrejske nacionalne manjine.

Poslanica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovenačku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj koja je s 1.708 glasova pobijedila šestoricu protivkandidata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije