Ex -Yu

SIPA uručila poziv Zdravku Mamiću, stiže u Sud BiH

SIPA uručila poziv Zdravku Mamiću, stiže u Sud BiH
Foto: N.N. | SIPA uručila poziv Zdravku Mamiću, stiže u Sud BiH

​Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Hercegovine uručili poziv Zdravku Mamiću, bivšem čelniku Dinama, da se javi u Sud Bosne i Hercegovine.

Kako je potvrđeno za "Nezavisne" SIPA je uručila poziv Mamiću, a iz te agencije je potvrđeno da on nije uhapšen te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH.

Ovaj potez SIPA uslijedio je nakon što je Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu za Mamićem. U skladu s tim Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u BiH o raspisivanju međunarodne potjernice za Mamićem koji se već godinu dana nalazi u Međugorju.

Bivši čelnik Dinama danas će se javiti u Sud Bosne i Hercegovine gdje bi trebalo biti održano prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj.

Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj uslijediće sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno plaćanje kaucije.

Potjernica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio pritvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za učestvovanje u izvlačenju 38 miliona KM iz Dinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije