Ex -Yu

Pratite nas na Google news

SKOJ: Poništiti ugovor po kom Karađorđevići borave u Dvoru

SKOJ: Poništiti ugovor po kom Karađorđevići borave u Dvoru
Foto: Wikipedija | SKOJ: Poništiti ugovor po kom Karađorđevići borave u Dvoru
Tanjug

BEOGRAD - Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zatražio je u subotu poništavanje ugovora po kome pripadnici dinastije Karađorđević borave u Dvorskom objektu na Dedinju.

U saopštenju SKOJ-a, u susret 29. novembru, Danu republike nekadašnje Jugoslavije, aktivisti Saveza su predali predsjedniku Skupštine Ivici Dačiću zahtjev da parlament odmah poništi ugovor o pravu boravka princa Aleksandra Karađorđevića i njegove porodice u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu, koji iz više razloga smatraju "štetnim".

Monarhija je, ističu, kao "nedemokratski i reakcionarni" oblik državnog uređenja ukinuta u zemlji 1945. godine kada je, kako su istakli, narod rekao odlučno "ne" kraljevini i kada je ustanovljena Republika i stoga nasljednici dinastije Karađorđević ne treba da borave u pomenutom kompleksu.

"Za održavanje Dvorskog kompleksa svake godine se izdvoji 62 miliona dinara, odnosno u posljednjih pet godina za te potrebe je izdvojeno 274 miliona dinara", stoji u saopštenju SKOJ-a, koji navodi da su troškovi, koje plaćaju građani Srbije, i znatno veći od realnih, upravo zbog nepotrebnog boravka porodice princa Aleksandra Karađorđevića u tom objektu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije