Ex -Yu

SPC nakon sastanka sa Krivokapićem: Odloženo potpisivanja Temeljnog ugovora

SPC nakon sastanka sa Krivokapićem: Odloženo potpisivanja Temeljnog ugovora
Foto: Tanjug/AP | SPC nakon sastanka sa Krivokapićem: Odloženo potpisivanja Temeljnog ugovora

BEOGRAD - Ranije dogovoreno i, kako je saopšteno, usaglašeno svečano potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore nije se dogodilo sinoć, jer je premijer Zdravko Krivokapić patrijarhu Porfiriju iznio "do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Srpska pravoslavna crkva je saopštila, povodom sinoćnjeg razgovora Zdravka Krivokapića i patrijarha Porfirija iza zatvorenih vrata u Patrijaršiji u Beogradu, da su tokom jučerašnjeg prepodneva predstavnici Svetog arhijerejskog sinoda i Vlade Crne Gore u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore.

SPC navodi da su iz Vlade Crne Gore potom usmeno potvrdili da će Krivokapić doputovati u Beograd u popodnevnim satima, da bi sa patrijarhom Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor.

Ista namjera Krivokapića usmeno je potvrđena patrijarhu iz Kabineta crnogorskog premijera, navodi SPC.

"Poslije višečasnovnog odlaganja i obavještavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak", stoji u saopštenju i ističe da je Krivokapić pritom "iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti".

Patrijarh je, dodaje se, te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

"Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije", navodi se u saopštenju.

Poručeno je da SPC i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja.

Premijer Krivokapić objavio je potom na Twitteru da je došao u Beograd da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovora između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan upokojena mitropolita Amfilohija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije